Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kahramanmaraş'ta korkutan deprem!

AFAD'ın yaptığı son dakika açıklamasına göre Kahramanmaraş' ta sabah saatlerinde Elbistan merkezli 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Kahramanmaraş'ta korkutan deprem!
28 Eylül 2023 09:28:58
AFAD'ın yaptığı son dakika açıklamasına göre Kahramanmaraş' ta sabah saatlerinde Elbistan merkezli 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Saat 09.18'te gerçekleşen deprem 14,37 km derinlikte meydana geldi.

Depreme hazırlık, bir depremin etkilerini en aza indirmek için bireysel, örgütsel ve toplumsal düzeyde alınan bir dizi önlemdir. Hazırlık önlemleri, ağır nesnelerin emniyete alınmasından, yapısal değişikliklerden ve malzemelerin depolanmasından sigortaya, acil durum kitine ve tahliye planlarına kadar değişebilir.

Hazırlık önlemleri

Hazırlık, hayatta kalma önlemlerini, bir deprem durumunda hayatta kalmayı iyileştirecek hazırlıkları veya depremin etkisini en aza indirmeyi amaçlayan hafifletici önlemleri içerebilir. En çok uygulanan hayatta kalma tedbirleri, acil durum için yiyecek ve su depolamak ve bireylere deprem sırasında ne yapacaklarını öğretmektir. Hafifletici önlemler arasında, depremde devrilebilecek büyük mobilya parçaları (kitaplıklar ve büyük dolaplar gibi), TV ve bilgisayar ekranlarının sıkıca sabitlenmesidir. Aynı şekilde, yatakların veya kanepelerin üzerinde eşya saklamaktan kaçınmak, nesnelerin bireylerin üzerine düşme olasılığını azaltır.

Tsunami hazırlığının planlanması deprem hazırlığının parçası olabilir.

deprem_3fd6721d30a8d52dedc2506c6c86fd93.jpg

Bina tasarımı ve güçlendirme

Deprem eğilimli alanlardaki deprem yönetmeliklerinin, yeni binaların depreme karşı dayanıklılığını artırmak için tasarlanmış özel şartları olabilir. Yönetmeliğe uygun olmayan eski binalar ve evler, dayanıklılıklarını artırmak için güçlendirilebilir. Yüksek otoyollar ve köprülerde sağlamlaştırma ve depreme dayanıklı tasarımlar da kullanılır.

Yönetmelikler, binaları sıfır hasar almaları anlamında depreme dayanıklı hale getirmek için tasarlanmamıştır. Çoğu bina tasarımının amacı, bir binadaki deprem hasarını, bina sakinlerinin hayatını koruyacak şekilde azaltmaktır ve bu nedenle, bazı sınırlı hasarların toleransı kabul edilir. Güçlendirmeye ek olarak depreme dayanıklı mobilyaların kullanılabilir.

Binanın depreme karşı sağlamlaştırılma teknikleri ve modern bina yönetmelikleri Richter Ölçeğine göre 8,5'ten büyük olmayan depremlerde binaların tamamen yıkılmasını önlemek için tasarlanır. Richter Ölçeğine atıfta bulunulmasına rağmen, yerel sarsıntı şiddeti bina esnekliğinde dikkate alınması gereken en büyük faktörlerden biridir.

Hazırlık türleri

Hazırlıklı olmanın arkasındaki temel konu, depreme hazır olmaktır. Hazırlık, bireyin günlük yaşamıyla başlar ve depremde faydalı olabilecek öğeleri ve eğitimi içerir. Hazırlık, bireysel hazırlıktan aile hazırlığı, toplum hazırlığı ve ardından ticari, kar amacı gütmeyen ve devlet hazırlığı yoluyla devam eder. Bazı kuruluşlar bu çeşitli seviyeleri harmanlar. İş sürekliliği planlaması, işletmeleri Afet Kurtarma Planı yapmaya teşvik eder. ABD FEMA, hazırlık durumunu genellikle bir piramide ayırır; vatandaşlar en alttadır, piramidin en üstünde ise yerel yönetim, eyalet hükûmeti ve federal hükûmet vardır.