Kahramanmaraş'ta balıkçılık sektörü deprem sonrası toparlanmaya çalışıyor
Denize kıyısı olmamasına rağmen su kaynakları bakımından Türkiye'nin önemli kentlerinden olan Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren balıkçılar, 6 Şubat'taki depremlerin ardından yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor.
Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde tesisleri zarar gören Kahramanmaraşlı balık üreticileri yaralarını sarmak için kolları sıvadı.
Kentteki barajlarda kurulu balık çiftliklerinde yetiştirilen somon ve alabalıkları Almanya ve Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç eden üreticiler, deprem nedeniyle zarar gören tesislerdeki onarım çalışmalarının ardından ihracat yaptıkları ülke sayısını 54'ten 64'e çıkarmayı hedefliyor.
Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, AA muhabirine, kentlerinin balık ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Kentteki baraj göllerinde kurulan üretim tesislerinde yetiştirilen somon ve alabalıkların yaşanan afet öncesi Almanya ve Rusya başta olmak üzere 54 ülkeye ihraç edildiğini aktaran Sarı, şöyle konuştu:
"Kahramanmaraş, yaklaşık yıllık 17 milyon ton kapasitesiyle Türkiye'de adından söz ettiren bir kent. Kahramanmaraş adeta alabalık şehri. İl genelinde 64 tesisimiz var. Bunun 13-14'ü kara tesisi, geri kalanı yüzen tesis dediğimiz barajlar üzerinde olan kafes balıkçılığı tesisi. Üretmiş olduğumuz balıklar 54 ülkeye ihraç ediliyor. Sektörde deprem dolayısıyla bazı tesislerimiz hasar aldı, kayıplar var. İnşallah tez zamanda toparlanıp daha yükseğe çıkmayı hedefliyoruz. Deprem dolayısıyla bazı tesislerimizin kaynak sularının kesilmesinden dolayı balıklarımızın ölmesi maddi zarara yol açtı. Bu konuyu devlet yetkililerimiz inşallah çözecek. Biz devletimizi seviyoruz, devletimiz bunu da düşünecektir."
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin zarar gören tesislerde inceleme yaptığını aktaran Sarı, balıkçılığın desteklenmesi halinde hızlı bir şekilde toparlanacaklarına inandığını dile getirdi.
Sarı, kentte şu anda su sorunu yaşamadıklarını anlatarak en geç bir ya da iki yıl içerisinde sektörün daha da güçleneceğine inandığını kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.