KAGİDER Kasım ayı kahvaltı toplantısında iki önemli konuk ağırladı
Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi ve kadınların ekonomiye katılımının artması için çalışanTürkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) gelenekselleşen Kasım ayı buluşmasının konuklarıTarım İşleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve BigChefs Kurucusu Gamze Cizreli oldu.Konuşmaların ekseninde Türkiye’de tarımın geleceği, önündeki fırsatlar ve destekler yer aldı.
KAGİDER yönetim kurulu ve dernek üyeleri kadın girişimcilerin katıldığı toplantının açılış konuşmasınıKAGİDER Başkanı Emine Erdemyaptı. Erdem konuşmasında yeni dönemde üzerinde durdukları ve 4T mottosuyla ifade ettikleri çalışmalar arasında tarım ayağının ne kadar önemli bir açılım olduğuna vurgu yaptı. Emine Erdem şunları söyledi:
“Tarım Türkiye’nin ekonomik büyümesinden sofralarımıza kadar uzanan geniş bir yelpazede çok önemli işlevleri yerine getiren stratejik önemde bir sektördür. Kadının emeğinin değerlendirilmesi ekonomik güçte yok olmaması ve var olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarım istihdamı çok önemli, ülke olarak bu sektörümüzün gerilemesine izin vermek gibi bir lüksümüz bulunmuyor. Tarım bugün büyük ölçüde kadınların emeği üzerinde yükseliyor, ama sektörde maalesef kadının adı yok. Oysa kadınların girişimci potansiyeli ve enerjisi tarım sektörümüzü güvenle geleceğe taşıyabilir. KAGİDER’in yeni dönemdeki önceliklerinden biri de tarımda kadın girişimciliğini desteklemektir. Bu amaçla Anadolu’ya daha fazla gideceğiz. Tarımda daha fazla kadın görmek istiyoruz. Bugün aramızda olan iki değerli konuğumuz da bu konuya değinecekler.”
KAGİDER Başkanı Emine Erdem’in gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardındanTİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece tarımda kadın girişimciliğinin güçlendirilmesine dair TİGEM tarafından desteklenenönemli projeler ve bunlara dair çarpıcı verileri paylaştığı bir konuşma yaptı. Işıkgece konuşmasında şunları söyledi:
“Türkiye’nin tarımsal hasılası 62,5 milyar lira seviyesinde bulunuyor. 14 milyon çiftçi kayıt sisteminde bulunuyor. Bakanlık olarak önceliğimiz kadınlardır. Kırsalda sosyal ve ekonomik yönden kadının kapasitesinin geliştirilmesi yönünde önemli projeler yürütüyoruz. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kadınlar tüm projelerde pozitif ayrımcılık kapsamına giriyor. Makine ve ekipman desteği sağlanıyor ve birçoğu hibe kapsamında olan destekler de var. Tarım sektöründeki kadınların ekonomiye daha fazla katılması ve değer yaratması kalkınmamız için şarttır.”
Ayşe Ayşin Işıkgece’nin konuşmasının ardından kürsüye çıkanBigChefs Kurucusu Gamze Cizreli Birleşmiş Milletler’de sunduğu “Toprağın Kadınlarından Sofralara”projesine değindiği konuşmasından satırbaşları ise şöyle:
Birleşmiş milletler projemizi faydalı bir proje olarak tescil etti bizde güzel bir platformda anlatarak sesimizi duyurma imkanı bulduk. Diğer iş kolları kadar Tarım için de hepimizin yapacak çok işi var.
“Anadolu’nun binlerce yıllık tarihsel birikimden süzülmüş köklü bir kültürü ve yine binlerce yıldır insanları beslemiş cömert ve zengin toprakları var. Ama Tarımda kadının adı yok. Oysa Anadolu mutfağı bu köklü kültürün ayrılmaz bir parçası.
Doğal ve organik ürünlerle yürüttüğümüz bu projeyi tamamen kadınlarla hayata geçirmek bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur kaynağı. Çalışmamızda kadınların tarım alanındaki girişimci enerjilerini açığa çıkartıyoruz. Kırsalda yeni kadın girişimciler yaratarak onların ürünlerini kullanarak onlara da farklı alanlar açıyoruz. En azından farkındalık yaratmak ve bu anlamda algıyı değiştirmekte çok önemli.
Ülkemizde kadın girişimciliğini desteklemek adına bu projeyi hayata geçirdik. Bu örnek projemizi, tarımda kadın girişimciliğini öne çıkartan başka projelerin izleyeceğine inanıyorum.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.