Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair Ve Âşık Günleri
Nuray Alper/Ardahan
Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair ve Âşık Günleri’nin ikincisi 18-19 Ekim tarihlerinde Ardahan’da gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in davetleriyle yurt içi ve yurtdışından programa katılım gösteren onlarca şair ve akademisyenin yanında gecede sahne almak için Gürcistan, Azerbaycan, Üsküp ve Tebriz’den de âşıklar geldi.
Açılış resim sergisiyle başladı
18 Ekim Perşembe sabah saatlerinde Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda resim sergisi açılışıyla başladı.
Program Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in açılış konuşmasının ardından, şair ve yazarlar adına kürsüye çıkan Recep Garip, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy’un ve Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez’in konuşmalarıyla devam etti. Yapılan konuşmalarda sıklıkla kültür ve sanata hizmetin şehir ve gençlik için önemi vurgulandı.
Panel’e öğrenciler büyük ilgi gösterdi
Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu’nun moderatörlüğünde ki, “Edebiyat ve Toplum” muhtevalı panele Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Özden, Konya-Selçuk Üniversitesi’nde Prof. Dr. Köksal Alver ve Ayraç Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Şahin Torun katkı sağladı.
Panelde, “Toplum-Felsefe İlişkisi”, “Edebiyatla Var Olmak”, “Okuma Kültürümüz”, kendi imgesini oluşturan ya da oluşturamayan romanlar üzerinde durulurken, öğrenci ve katılımcılardan gelen sorular panele renk kattı.
Şehir turu yapıldı
Program öncesi misafirler şehir merkezini gezip, tarihi mekanları ziyaret edildikten sonra Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber makamında ziyaret etti. Ziyarete gelen misafirlerini karşılayan Rektör Biber, geleneksel hâle getirdikleri “Şiir, Şair Ve Âşık Günleri” için katılımcıların görüşlerini aldı. Eksikliklerin giderilmesi noktasında eleştirilere ihtiyaç duyduklarının da altını çizen Rektör Biber, “Senelerce işgal altında kalan Ardahan’ın eksikliklerini gidermeye çalışıyor, geçmişimizi unutmadan geleceğimize yatırım yapmak istiyoruz. Burada yakıcı bir göç kaygısıyla karşı karşıyayız. Hayvan sayısını ona ulaştıran insan ev alıp büyük illere yerleşme hayalini taşıyor. Ardahan’da yaşayan 97.000 nüfus, dışarda yaşayan 650.000 Ardahanlı var” dedi.
Sohbet ortamında devam eden ziyarette misafir şair ve yazarlar da fikir ve önerilerini bildirdi. Ardahan için önemli sayılacak birçok öneri Rektör yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan tarafından not altına alındı.
Önce şiir okudular, sonra okulları gezdiler
Sabah gerçekleşen şiir programının ilk bölümünde; Hasan Akçay, Nuray Alper, Yaşar Bayar, İsmail Bingöl, Sevim Yakıcı, Orhan Ceylan, Yusuf Dursun, Ahmet Efe, Recep Garip, Rövşen Güliyev, Mehmet Yaşar Genç ve Hanefi İspirli sahne aldılar. Programın ikinci bölümünde yer alacak şairler ise Ardahan’ın okullarında öğrencilerle buluştular.
Öğleden sonra başlayan programda Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, Ferman Karaçam, İlhan Kurt, Şemsettin Küzeci, Şüreddin Memmedli, Ahmet Tevfik Ozan, Ali Sali, Talat Ülker, Kenan Yavuzarslan, Mevlana İdris Zengin konuklarla şiirlerini paylaşırken, sabah oturumundaki şair ve yazarlar okul ve öğrenci buluşmaları yaptılar.
Aşıklardan renkli görüntüler
Cuma akşamı başlayan âşıklar programı, Âşık Ziyaddin Keşeli, Âşık Büyükağa Vucudi, Âşık İsrafil Daştan, Âşık Mehmet Oktay, Âşık İsrafil Uzunkaya, Âşık Mevlüt Merdoğlu, Âşık Faruk Erdoğan’ın anlamlı konuşmaları, türküleri ve atışmaları eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.
Katılımcılara duygulu ve coşkulu anlar yaşatan gecenin ardından şair, akademisyen ve âşıklara rektör tarafından sertifika takdimi yapıldı. Program sonrası öğrenciler, öğretmenler ve katılımcılar Ardahan Üniversitesi kütüphanesinde biraraya gelerek sohbet etti.
Şair ve yazarların fikirlerini önemsiyoruz
Ardahan Üniversitesi Rektörü Biber, üniversite olarak kültür ve sanat hayatına daha ciddi katkılar sağlayabilmek adına bu tür etkinlikleri devam ettirdiklerini belirterek , “ Şehrimize ve programımıza katılmanızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bir ülkenin, bir şehrin büyümesi, gelişmesi, eğitim, ilim ve bilim yerleri ile gerçekleşse de, o ülkenin milli ve manevi değerlerini çağ atlaması önce o ülkenin öz kültürünü taşıyan şair ve yazarların fikirleri ile mümkündür. Bu anlamda sizleri önemsiyoruz, şehrimize her zaman bekliyoruz” dedi.
Ardahan’a gelen konuklar 20 Ekim Cumartesi sabahı Ahıska gezisine götürüldü.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.