Kadınların kendi aralarında yaptığı altın günü caiz midir?
Belirli aralıklarla kadınlar kendi aralarında buluşup sırayla bir kişiye altın veya para verirler. Halk arasında gün olarak bilinen toplantılar bir nevi borç verme işlemidir. Peki Kadınların kendi aralarında yaptığı altın günü caiz midir? Diyanet konuya ilişkin yaptığı açıklamada altın günü yapmakta bir sakınca yoktur demiştir. İşte altın günü hakkında bilinmesi gerekenler...
Diyanet genel sitesinde "Kadınların kendi aralarında yaptıkları “gün” adı verilen toplantılarda topladıkları paraları dönüşümlü olarak almaları caiz midir?" sorusuna şu şekilde yanıt verilmiştir.
Borç verme İslam’da teşvik edilen bir husustur. İnsanların muhtaç olan kişilere borç vermeleri sadaka sevabı olan bir davranıştır (İbn Âbidin, Reddu’l-muhtâr, VII, 388, 396). Borç vermede önemli olan, borç karşılığında herhangi bir fazlalığın şart koşulmaması, borç verenin ya da alanın zarara uğratılmamasıdır (Kâsânî, Bedâî’, VII, 394-396). Kadınlar arasında tertip edilen toplantılarda her bir katılımcının toplanan meblağı dönüşümlü olarak her ay içlerinden birine vermeleri şeklindeki uygulamada bir sakınca yoktur. Çünkü bu, sonuçta bir borç verme işlemidir.
Altın Günü Nedir? ALTIN gününde kendi aralarında bir grup oluşturan kadınlar ayda bir kez toplanıp ev sahibine bir küçük altın veriyor. Bu toplantıların amacı her ay gruptan birine, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için destek olmak. Örneğin, 15 kişilik bir grupta 14 ay boyunca bir küçük altın alan kadın, bir ay da kendisi 14 altın sahibi olup ihtiyaçlarını karşılıyor.
Kafeste kuş beslemek caiz midir?
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.