Kadın eli değince fındığın katma değeri arttı
Tirebolu ilçesinde Kovid-19 salgını döneminde bir araya gelen 7 kadın, Alaf Kadın Kooperatifi'ni kurdu. Fındıktan katma değerli ürünler ortaya koymak isteyen kooperatif üyeleri, bu yönde araştırmalar yapmaya başladı.
Tarım ve Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvuran kadınlara, marka ve çikolata imalathanesi oluşturulması için destek sağlandı. TKDK kapsamında faaliyet gösteren Tirebolu Yerel Eylem Grubu Derneğince de kooperatife çikolata imalathanesi için buzdolabı, tezgah, çikolata eritme makinesi ve klima hibe edildi.
Yılgın köyünde Karadeniz Sahil Yolu'nun kenarında yer alan ve temmuzda faaliyete geçen "Adda" adlı imalathanede üretilen çikolatalar, aynı yerde oluşturulan reyonda da satışa sunuluyor.
İmalathanede çikolata yapımında fındığın yanı sıra bölgede yetişen bazı tıbbi aromatik bitkiler de kullanılıyor.
- "Eylül sonrası kargo ile satışa başlarız"
Alaf Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Ak, AA muhabirine, fındığın hem bölge hem de ülke ekonomisi için önemli bir kaynak olduğunu söyledi.
Bölgenin en önemli tarım ürününden yapılabilecek en güzel ürünün çikolata olduğunu belirten Ak, "Fındığa katma değer sağladık. Geçmişte fındık yurt dışına satılıyordu, orada çikolata yapılarak tekrar bize geri geliyordu. Tabii bu külfetli idi, herkes de alamıyordu. Biz de 'Neden kendi fındığımızla çikolata yapmayalım?' derken, fındığımıza katma değer sağlamış olduk." dedi.
Ak, kuruluş aşamasında devlet desteğinin kendilerini rahatlattığını, aynı şekilde kurumsal kimlik çalışmalarında TKDK'den de yardım aldıklarını ifade etti.
Meral Ak, hem Tirebolu'nun adını duyurdukları hem de lezzetli fındığını kullanarak çikolata ürettikleri için mutlu olduklarını dile getirdi.
Sıcak hava dolayısıyla bu dönemde online satış yapamadıklarını anlatan Ak, "Eylül sonrası kargo ile satışa başlarız ancak amacımız daha çok toplu siparişlerle büyümek. Buradaki satış reyonumuzda insanların gelip taze çikolata yemesini de istiyoruz." diye konuştu.
Ak, sipariş üzerine üretim yaptıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt dışından memleketine gelen bir müşterimiz, inek sütü alerjisi olduğu için fındık, kadayıf ve bitter çikolatayı karıştırarak kendisine özel çikolata yaptırdı. Eskiden onlar bize çikolata getiriyordu, şimdi tam tersi biz onlara çikolata veriyoruz."
Fındık, portakal ve frambuaz kullanarak çikolata ürettiklerini belirten Ak, ayrıca bahçelerinde yetişen rezene, sarı kantaron, ada çayı, limon otu gibi bazı tıbbi aromatik bitkilerle de çikolata yaptıklarını kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.