Kaçak ve vergisiz 'cep' satışları yüzde 730 arttı
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, son 5 yılda kaçak ve vergisiz cep telefonu satışları cirosunun 1 milyar liradan 8,3 milyar liraya çıkarak yüzde 730 arttığını bildirdi.
Sinan Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 5 yıl içinde cep telefonlarından alınan ÖTV'nin yüzde 60 arttığını, bu dönemde döviz kurunun yüzde 95 yükseldiğini, toplam satışlarda üst segment akıllı telefonların payının da yüzde 90'a yakın artış kaydettiğini söyledi.
Söz konusu dönemde Türkiye genelinde satılan cep telefonlarının ortalama satış fiyatı ve tüketicilerin cep telefonuna ayırdıkları bütçenin yüzde 140'a yakın yükseldiğini belirten Ekşi, "Bu doğrultuda 2012'de 590 lira olan rakam, geçen yıl bin 400 liraya kadar çıktı. Son 5 yılda cep telefonlarına ödenen ortalama fiyatlara baktığımızda 2012'de bu rakam 590 lira iken, 2013'te 875 lira, 2014'te bin 125 lira, 2015'te bin 300 lira ve 2016'da da bin 395 lira olarak gerçekleşti." şeklinde konuştu.
"Cep telefonları fiyatı 350 liradan başlayıp 5 bin 450 liraya kadar çıkıyor"Sinan Ekşi, ikinci el ile ÖTV'si ödenmeyen kaçak cep telefonları hariç, Türkiye'de cep telefonları satış fiyatının 350 liradan başlayıp 5 bin 450 liraya kadar çıktığını bildirdi.
Ekşi, son 5 yılda kayıtlı cep telefonu satış adetlerinde kayda değer bir değişiklik yaşanmadığını, buna karşın aynı dönemde kaçak ve vergisiz cep telefonu satışlarının cirosunun 1 milyar liradan 8,3 milyar liraya çıkarak yüzde 730 arttığını kaydetti.
Son dönemde tüketicilerin cep telefonu için ayırdıkları bütçenin artmasıyla kaçak ve vergisi ödenmeyen telefon satışlarının patladığını ifade eden Ekşi, "Türkiye genelinde satılan telefonların yüzde 72'si bin liranın üzerinde bedele sahipken, bu rakamın 3'te birine yakını 3 bin liranın üzerinde satılan telefonlardan oluşuyor." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.