Kaçak avcılara milyonlarca lira ceza yağdı!
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ekipleri, kaçak avcılığın önüne geçmek ve yaban hayvanlarını korumak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Pek çok tür kanunla koruma altında
Yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve bu kaynakların gelecek nesillere intikalinin sağlanması amacıyla Bakanlık 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında "planlı" ve "kotalı" olarak ilan edilen avlaklarda avcılık yönetim faaliyetleri yürütüyor.
Kanun kapsamında, 150 memeli, 481 kuş ve 130 sürüngen türü kayıt altına alınırken, bunlardan 121 memeli, 378 kuş türü ile sürüngenlerin tamamı koruma altında tutuluyor. 10 memeli ve 103 kuş türü ise "av hayvanı" olarak belirlendi.
6 bin 265 kişiye para cezası
Geçen yıl 6 bin 265 kişiye yasa dışı avcılıktan 7 milyon 507 bin lira idari para cezası verilirken, ekosistemde meydana getirilen tahribat ve eksilme nedeniyle de 6 milyon 194 bin lira tazminat bedeli uygulandı.
Ayrıca kaçak avlananların olayda kullandığı otomobil, motosiklet, traktör, tüfek ve ağ gibi 1968 eşyaya da el konuldu.
Yasa dışı avlanırken yakalanan avcıların avladıkları çakal, yaban keçisi, tilki ve ördeğin yanı sıra karaca, ceylan, kızıl şahin, kartal, doğan, kuğu, flamingo, turna, sülün, keklik gibi hayvanlara el konulurken, yaralı kurtulan hayvanlar tedavileri yapılarak doğaya salındı.
Ülke genelinde kayıtlı 289 bin 430 avcı için DKMP Genel Müdürlüğü tarafından 1132'si devlet avlağı, 1031'i genel avlak, 45'i özel ve örnek avlak olmak üzere toplam 2 bin 208 avlanma alanı tesis edildi.
Ayrıca, sürdürülebilir yaban hayatı ve av yönetimini sağlamak, tüm avcıların belgeli ve bilinçli hale getirilmesi için çeşitli avcılık eğitimleri verildi. Bu kapsamda geçen yıl 917 avcı eğitimi kursu düzenlendi ve 20 bin 924 kişi sertifika aldı.
İzin kartı satışından 19,6 milyon lira gelir
DKMP Genel Müdürlüğü tarafından av hayvanlarının üretimi, koruma-kontrolünün etkin ve programlı bir şekilde yapılması, avcılar ile paydaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi (AVBİS) geliştirildi.
Kurumun, 2013'te AVBİS yazılımını uygulamaya koymasıyla avcılar kayıt altına alındı. Bu kapsamda, kayıtlı avcının veri tabanı oluşturularak, sistem üzerinden "Avlanma İzin Belgesi" alabilmelerine imkan sağlandı.
Geçen yıl av döneminde 154 bin 121 avlanma izin kartı satışı gerçekleştirilirken, 19 milyon 581 bin lira gelir elde edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.