Kaç çeşit sedef hastalığı vardır?
Sedef bulaşıcı olmayan bir tür deri hastalığıdır. Sedef hastalığı oluşum şekli ve bulunduğu bölge göre çeşitlere ayrılmıştır. Peki kaç çeşit sedef hastalığı vardır? İşte sedef hastalığı çeşitleri...
Sedef Hastalığının Çeşitleri
Sedef hastalığı deride çeşitli şekillerde oluşabilir. Her türünün belirgin semptomları ve özellikleri vardır. Hastalar genelde bir seferde yalnızca tek bir sedef tipine yakalanır. Hangi türden olursa olsun, sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını bilmek ve bu bilgiyi başkalarıyla paylaşmak çok önemlidir.
Plak tipi
En yaygın görülen sedef hastalığı türüdür. Özelliği kabarık, iltihaplı, beyaz sedefli pullarla kaplı kırmızı lezyonlardır. Genelde dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde ve belde görülür. Sedef hastalarının yaklaşık %80’inde bu tür görülmektedir.
Gutat
Gutat sedef hastalığı çoğunlukla çocuklukta ya da genç yetişkinlik döneminde başlar. Göğüs, kol ve bacak derisinde küçük, kırmızı, ayrı ayrı lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler genelde plak tipi lezyonlar kadar kalın değildir.
Inverse
Koltuk altlarında, kasıklarda, meme altlarında ve cinsel organlarla kalçalardaki diğer deri kıvrımlarında görülür. Bu tür sedef düzgün ve parlak, kırmızı renkte lezyonlar şeklinde ortaya çıkar.
Püstüler
Özellikle yetişkinlerde görülen püstüler sedef hastalığında kızarık deriyle çevrelenen beyaz, içi iltihaplı olmayan sıvıyla dolu beyaz baloncuklar görülür. Bu baloncuklar el ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde toplanmakta, ya da vücudun büyük bölümünü kaplamaktadır.
Eritrodermik
Sedef hastalığının vücut yüzeyinin büyük bölümünü kaplayan özellikle iltihaplı bir türüdür. Dönemsel, yaygın, kaşıntılı deri kızarıklığı ve yaygın döküntülü pullanma ile nitelenir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.