Kaç Ahıska ve Uygur Türküne vatandaşlık verildi?
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, "yasal kalış hakkı" kapsamında Türkiye'de 26 bin 681 Ahıska ve 19 bin 328 Uygur Türkü yaşıyor. 18 bin 611 Ahıska ve 17 bin 997 Uygur Türkünün ise "süresiz kalış hakkı" tanıyan uzun dönem ikamet izni bulunuyor.
Ayrıca Ahıska ve Uygur Türklerine, ikamet izni harç bedelinden muaf tutan Turkuaz renkli ikamet izni kartı da veriliyor.
2002 öncesinde 4 bin 840 Ahıska Türkü ve 325 Uygur Türkü vatandaş olurken, 2002 sonrasında ise 95 bin 845 Ahıska Türkü ve 5 bin 836 Uygur Türkü istisnai vatandaşlık kapsamında Türk vatandaşı oldu.
Göç İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulan Türk ve Akraba Toplulukları Dairesi Başkanlığınca Türkiye'de bulunan Ahıska ve Uygur Türklerine yönelik çalışmalar yapılıyor.
Özel ofisler hizmet veriyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı üzerine, Türkiye'nin büyük önem verdiği Uygur ve Ahıska Türklerinin yoğun olarak yaşadığı illerde iş ve işlemler, oluşturulan ayrı çalışma grupları ve özel ofisler aracılığıyla yürütülüyor.
Ortak tarih, kültür ve soy bağının bulunduğu Ahıska ve Uygur Türklerine "kendilerini evlerinde hissettirecek kamu hizmeti" anlayışıyla yaklaşılıyor. Ayrıca yasal statüye ilişkin iş ve işlemler "Türk Soylular Özel Ofisi" tarafından gerçekleştiriliyor.
Türkiye'de Uygur ve Ahıska Türkleri tarafından kurulan çok sayıda sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Bu kuruluşlar da kanunlar kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.