Kabızlığa ne iyi gelir?
Kabızlık nedir? Kabızlık neden olur? Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığa iyi gelen besinleri araştırdık, derledik. İşte kabızlığa iyi gelen besinler....
KABIZLIK NEDİR?
Tıbbi adı konstipasyon olan kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu ortaya çıkan, dışkının sertleşmesi durumudur. Yiyecekler sindirim sistemi boyunca ne kadar yavaş hareket ederse, bağırsaklar da daha fazla suyu emer. Sonuç olarak, dışkı kurur ve sertleşir.
KABIZLIK NEDENLERİ
– Bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya neden olan çeşitli metabolik ve sindirim sistemi hastalıkları
– Crohn ve divertikülit gibi bağırsak hastalıkları
– Bağırsaklarda tıkanıklığa yol açan polipler ya da kitlesel oluşumlar
– Hormonal denge değişiklikleri
– Çeşitli ilaçlar (Lityum, antipsikotikler, bazı antidepresanlar, bazı epilepsi ilaçları, demir ilacı)
– Tuvalet ihtiyacını ertelemek
– Katı gıdalarla beslenmek
– Fazla inek sütü tüketmek
KABIZLIK İÇİN NE YAPMALI?
Çoğu durumda, kabızlık herhangi bir tedavi veya sağlık riski olmadan kendiliğinden düzelir. Tekrarlayan kabızlıklarda, daha fazla egzersiz yapmak, daha fazla lifli gıda tüketmek; Kabızlığa iyi gelen armut, kayısı, erik gibi meyvelerin daha fazla tüketilmesi önemlidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir ve bol bol su içilmelidir. Diğer yapılması gerekenler ise şunlardır:
– Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır
– Fazla kafein tüketilmemelidir
– Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimi engellenmelidir
– Tuvalet düzeni oluşturulması ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir
KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?
Kuru meyveler: Sabah kahvaltısından önce kuru kayısı, incir, erik ile mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştırır. Özellikle sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkilidirler. Ayrıca komposto olarak da tercih edilebilir.
Su: Kabızlık döneminde bol su içmeye özen gösterilmelidir.
Keten tohumu: Yoğurda ya da salatalara ve yemeklere katarak tüketebileceğiniz keten tohumu, kabızlığa iyi gelen gıdalar arasındadır.
Beyaz et: Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti tercih etmek bağırsakları rahatlatır.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler tüketilmelidir.
Zeytin, zeytinyağı ve kekik: Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde kabızlık sorununa iyi gelmektedir. Zeytinyağı yiyeceklerin bağırsaktan geçişini kolaylaştırdığı için aç karna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek faydalıdır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.