Kabine karıştı! Moskova''da Hafter krizi
Felgenhauer, Rosbalt haber portalına yaptığı açıklamada, Libya'da son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin Rusya'nın yol haritasının perde arkasında yaşananları anlattı.
KURUMLAR FARKLI BAKIŞ AÇISINA SAHİP
Libya'da durumun oldukça karmaşık olduğunu belirten Felgenhauer, Rusya'nın Libya krizine olan yaklaşımının da çok basit olmadığını bildirdi. Felgenhauer, "Moskova'da farklı kurumlar, bu konuda farklı bakış açısına sahip. Savunma Bakanlığı Hafter'i desteklerken, Kremlin ve Dışişleri Bakanlığı ise hiç desteklemiyor." dedi.
HAFTER'İN TERK ETTİĞİ TOPLANTI İLE ORTAYA ÇIKTI
Kurumlar arasında farklılıklar olabileceğini kaydeden Felgenhauer, bu farklı bakış açısının, ocak ayında Moskova'da Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın da katıldığı, ancak Hafter'in anlaşmaya imza atmadan Moskova'yı terk ettiği toplantıda ortaya çıktığını vurguladı.
Felgenhauer, "Bu toplantıda Hafter hiçbir şey imzalamadı ve gitti. Rusya Savunma Bakanlığı Hafter'i destekledi, Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Hafter'i azarladı." ifadelerini kullandı.
RUSYA, SERRAC İLE İLİŞKİ KURDU
Son zamanlarda Kremlin yanlısı medyada Rus paralı asker şirketi Wagner'e ait grupların cepheden geri çekilmesine ilişkin talimat verildiği ve Hafter'in bu gruplara para ödemeyi kestiği yönünde haberleri anımsatan Felgenhauer, bunun yanı sıra Rusya'nın Serrac ile ilişki kurduğunu savundu.
Moskova'nın Libya konusunda resmi olarak tarafsızlığını korusa da kurumlar arasında bir birlik olmadığı iddiasını yineleyen Felgenhauer, Savunma Bakanı Şoygu'nun birçok kez Hafter ve yandaşları ile görüştüğünü, Lavrov'un ise Hafter'in eylemlerini kınadığını kaydetti.
Felgenhauer, Dışişlerinin, Hafter'e, çok ileri gitmesi ve kaybetmeye başlaması nedeniyle desteğin kesilmesi gerektiğini düşündüğünü iddia etti.
LAVROV, HAFTER'E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Ocak ayında Moskova'da, Libya'da kalıcı ateşkesin sağlanması için Türk ve Rus heyetlerinin gözetiminde Libya Başbakanı Serrac ile gayrimeşru güçlerin lideri Hafter'in katılımıyla bir diplomasi trafiği yürütülmüştü.
Türk heyetinin Serrac ile Rus heyetinin Hafter ile yaptığı görüşmeler sonucunda bir metin üzerinde anlaşılmıştı. Hafter anlaşma metnini imzalamadan Moskova'dan kaçmıştı.
Geçen ay sonunda Dışişleri Bakanı Lavrov, Hafter'in kendisini tek taraflı devlet başkanı ilan etmesine, "Rusya bunu onaylamıyor. Libya'nın çözüm sürecindeki mevcut kriz, tek taraflı kararların alınması için gerekçe değil." diye tepki göstermişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.