Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
38.05
Gram Altın
2922.41
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kaan'ın uçuş tarihi belli oldu

Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı KAAN'ın ne zaman gök yüzüyle buluşacağı belli oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil katıldığı canlı yayında o tarihi işaret etti.
Kaan'ın uçuş tarihi belli oldu
28 Temmuz 2023 21:43:47
Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı KAAN'ın ne zaman gök yüzüyle buluşacağı belli oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil katıldığı canlı yayında o tarihi işaret etti.

Türk savunma sanayisinin mihenk taşlarından biri olması beklenen Milli Muharip Uçağı KAAN'ın ne zaman gök yüzü ile buluşacağı merak ediliyordu. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil katıldığı canlı yayında merak edilen sorulara net mesaj verdi.

Türk savunma sayisi son yıllarda bağımsızlık mücadelesi verirken dünyanın birçok ülkesi tarafından ambargolarla yıpratılmaya çalışıldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen geri adım atmayan Türkiye, dünyanın gıbta ile baktığı bir çok projiyi çok kısa sürelerde hayata geçirerek bütün dünyanın ilgi odağı oldu.

Türk savunma sanayisinin en çok üzerinde durduğu Milli Muharip Uçak KAAN yoğun çalışmalarla ilk uçuşa hazırlanıyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, CNN Türk'te önemli açıklamalarda bulundu.

aan_8de24d7333ab449cb308c229388a41dc.jpg

"Yıl bitmeden uçak havada olacak"

Kotil, Milli Muharip Uçağı KAAN'ın 27 Aralık'ta göklerde olacağınıduyurdu.

Kaan ne zaman uçacak sorusuna yanıt veren Temel Kotil şunları kaydetti:

"27 Aralık ilk uçuşu gerçekleştireceğiz. Yıl bitmeden uçak havada olacak. Uçak kendi yeteneklerini ortaya koyuyor. Eksiğimiz uçuş bilgisayarının, fırlatma koltuğunun, iniş takımlarının hazır olmamasıydı. Hürjet 12 uçuşunu tamamladı. Hürjet'i 2025 teslim edeceğiz. Bu kadar kendimize güvenmemiz yetişen gençlerden kaynaklanıyor."

1500 mühendis çalışıyor"

Milli Muharip Uçağı KAAN'ın 27 Aralık'ta göklerde olacağını duyuran kotil .Projeyle ilgili detayları aktardı.

"Uçakları blok blok yaparız. 2025'teki uçağı da yapıyoruz. Niye erken uçuyor. Mühendislerin kalitesi yüksek. Şimdiye kadar tüm öğrendiklerimizi bunun üzerine koyduk. Havada uçup uçağın bize bilgi vermesini istiyoruz. 2016'da 60 mühendisi vardı bu projenin. Şimdi 1500 mühendis ve 1500 teknik ekipten kişi var. Uyumayıp çalıştılar. Düşündüğümüzden hızlı gitti. Türkiye'nin savunma sanayisinde zamanları kısılması lazım. Bir uçağın en önemli kısmı hayatta kalabilmesi. 5. neslin hayatta kalma yeteneği oldukça yüksek."

2 tanesi daha yolda

Sözlerine devam eden Kotil, "Şu an 2 tane daha Milli Muharip yapıyoruz. Geometri biraz daha değişiyor. Biz her yaptığımız uçaktan bir şeyler öğreniyoruz. 2028'de hava kuvvetlerine uçakları teslim etmemiz gerekiyor". ifadelerini kullaandı.

Milli Muharip Uçak özellikleri

5'inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.

MMU Geliştirilmesi Projesi'nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılmaktadır.

5'inci nesil savaş uçağı

Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5'inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır.

Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.