Julian Assange'ın ABD'ye iade davasına ilişkin kararın ileri tarihte verileceği duyuruldu
İngiltere'de tutuklu bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın başkent Londra'daki Yüksek Mahkemede görülen ABD'ye iade davasına ilişkin kararın ileri tarihte verileceği kaydedildi.
Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren binlerce gizli belgeyi yayımlayan Assange'ın, dün Yüksek Mahkemede başlayan ABD'ye iade davasına ilişkin duruşmalar sona erdi.
İngiliz Yargıç Victoria Sharp, duruşmaların ardından yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkemenin Assange'ın ABD'ye iadesine ilişkin kararını daha sonraki bir tarihte vereceğini ve daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulması halinde ilgili taraflarla iletişime geçeceklerini kaydetti.
Duruşmaların ardından mahkeme önünde bekleyen Assange destekçileri, İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'ya doğru yürüdü.
Assange'ın ABD'ye iadesine karşı çıkan göstericiler, Başbakanlık binasının karşısında bir araya gelerek, "Assange'a özgürlük" sloganları attı. Göstericiler, Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Julian Assange'ın eşi Stella Assange, Başbakanlık Ofisi'nin önünde yaptığı konuşmada, "Eğer iade edilirse, hayatını kaybedecek. Öldürülecek. Kendisine suikast planlayan ülke tarafından öldürülecek." dedi.
- Julian Assange duruşmalara katılmadı
Stella Assange ve avukatları, dün ve bugünkü duruşmaya Assange'ın fiziksel olarak katılmadığını ve rahatsızlığı nedeniyle duruşmayı uzaktan da izlemediğini kaydetti.
Assange'ın avukatları, ABD’ye iade davasının siyasi amaçlı olduğunu ve Assange'ın devlet düzeyindeki suçları ifşa ettiği için hedef alındığını savunuyor.
Ayrıca avukatları, Assange'ın ABD'ye iadesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtirken, ABD tarafı ise hapis cezasının 4 ila 6 yıl olabileceğini öne sürüyor.
- ABD tarafı, Assange'ı "ABD’nin bilgi kaynaklarını yayımlamakla" suçladı
ABD tarafının avukatları, Assange'ın kovuşturulmasının "hukukun üstünlüğüne ve kanıtlara dayandığını" savundu.
ABD'li avukatlardan Clair Dobbin, Assange'ın "ABD'ye bilgi kaynağı olarak hareket eden kişilerin isimlerini ayrım gözetmeksizin ve bilerek dünyaya yayımladığını" söyledi.
Dobbin, "Onu farklı kılan bu gerçeklerdir, siyasi görüşleri değil." ifadesini kullandı.
- Avustralya Başbakanı Albanese, Assange'ın memleketine dönmesini istiyor
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İngiltere'de tutuklu bulunan Assange'ın, vatandaşı olduğu Avustralya'ya dönmesinin vaktinin geldiğini belirtmişti.
Konuyla ilgili düşüncelerini ABD ve İngiltere'deki en yüksek makamlara ilettiğini aktaran Albanese, "Açıkça yaptığım gibi, özelden de belirttim. Artık yeter, Julian Assange'ın eve dönmesinin vakti geldi." ifadesini kullanmıştı.
Başbakan Albanese, davanın lehe sonuçlanması için strateji belirlemek üzere Assange'ın hukuk ekibiyle düzenli görüştüğünü aktarmıştı.
Albanese, hükümet olarak iki ülkeyle de diplomatik yollardan iletişimde olduklarını, bir sonuca ulaşmaya çabaladıklarını vurgulamıştı.
- Avustralya Parlamentosu, Assange'ın ülkesine dönmesine izin verilmesi çağrısında bulunmuştu
Avustralya Parlamentosu da geçen hafta, Assange'ın ülkesine dönmesine izin verilmesi çağrısının yer aldığı karar çıkarmıştı.
Eski Avustralya Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce'un da aralarında bulunduğu 6 politikacı ise Eylül 2023’te Assange'ın ABD'ye iade işlemlerinin durdurulması için Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Temsilciler Meclisi ve Senato'da üst düzey görüşmeler yapmıştı.
- Assange'ın dava süreci
Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.
Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.
Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.
Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti.
Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı.
Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022'de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu.
Dünya haberleri, uluslararası düzeyde meydana gelen
olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri ele alan haber türüdür. Bu tür
haberler, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, uluslararası organizasyonları,
küresel ekonomiyi, çevre sorunlarını ve diğer küresel öneme sahip konuları
içerir. Dünya haberleri, insanları dünya genelindeki olaylar hakkında
bilgilendirirken, küresel perspektif sunarak ulusal sınırların ötesindeki
gelişmelere odaklanır. Dünyada yaşanan tüm gelişmeler dünya haberleri
kategorisi ile okuyucuya ulaştırılır. Dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler
arasında karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Dünya haberleri, küresel
finansal piyasaları, ticaret savaşlarını, döviz kurlarını ve diğer ekonomik
konuları kapsar.
Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri
Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri" başlığı altında
yayınlanan haberler, dünya genelindeki önemli ve güncel olayları içerir. Bu
haberler, uluslararası politika, ekonomi, çevre, insan hakları, bilim,
teknoloji ve daha birçok konuda çeşitlilik gösterebilir. Dünya gündemini
yakından takip edenler, bu tür haberleri sürekli olarak güncel tutar ve önemli
gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar.
Son dakika haberleri,
uluslararası krizler, diplomatik ilişkiler, ticaret anlaşmaları, çevre
felaketleri, salgın hastalıklar gibi konuları kapsayabilir. Bu haberler
genellikle dünya çapındaki büyük medya kuruluşları veya uluslararası haber
ajansları tarafından yayınlanır. Dünya gündemindeki son dakika haberleri,
insanların dünya genelinde neler olup bittiğini anlamalarına ve farklı ülkeler
arasındaki etkileşimleri takip etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası
toplumun dikkatini çeken veya insanların hayatlarını etkileyen küresel
meselelere odaklanır.
Uluslararası İlişkilerdeki Güncel Gelişmeler Milat'ta
Milat Gazetesi, dünya çapında meydana gelen önemli olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri güncel bir şekilde takip etmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu haberler, insanların küresel perspektiflerini genişletmelerine ve dünya olaylarına dair bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Dolayısı ile haberlerin doğru ve güvenilir kaynaktan elde edilmesi de son derece önemlidir. Güncel ve doğru haberin kaynağı için Milatgazetesi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.