Jeotermal kaynakla domates üretilen "kış kenti"nde fideler toprakla buluştu
Kışın çetin geçtiği Erzurum'da termal kaynak ve biyokütlesel atıklarla yüzlerce ton domatesin üretildiği serada, yeni sezon için fideler toprakla buluştu.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Sanayi Bakanlığının desteğiyle Aziziye Belediyesi tarafından "Biyokütle Enerji Destekli Jeotermal Domates Seracılığı Projesi" kapsamında ilçedeki 10 dönümlük arazide kurulan serada, geçtiğimiz sezon 300 bin kilogram domates üretildi.
Tarımsal üretime yepyeni bir boyut kazandıran seralar sayesinde piyasalar Türkiye'nin en yüksek rakımda yetişen lezzetli Erzurum domatesiyle tanıştı.
İkinci fide ekimine başlanan seralardan bu yıl iç pazarın yanında doğrudan halka satış da yapılacak.
Serada üretilen domateslerden verim alınınca çilek, salatalık, biber, patlıcan gibi meyve ve sebze ürünlerinin de üretimine başlanacak.
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, AA muhabirine, Erzurum'da devrim niteliğinde bir adım atarak, ağır kış şartlarının yaşandığı kentte termal enerjiyle çalışan domates serasını vatandaşların imkanına sunduklarını belirtti.
Bu sezon da seradan elde edilecek ürünlerle vatandaşa ve ekonomiye katma değer sağlamak istediklerini ifade eden Orhan, seranın bulunduğu bölgenin termal bir potansiyeli barındırdığını kaydetti.
- "Çok mutluyuz ve memnunuz"
Projenin, kent için devrim niteliğinde olduğunu vurgulayan Orhan, şunları kaydetti:
"Bu seranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de özellikle kış aylarında hava sıcaklıklarının çok daha düşük olduğu durumlarda termal enerjilerin yetmediği pozisyonlarda biyokütle enerjisinin desteğinin de olmasıdır. Yani ilçemizdeki atıkların yakılarak ondan elde edilen enerjinin de yine ısı olarak seraya verilmesi. Örtü altı bitkiciliği bizim geçtiğimiz sezon başlatmış olduğumuz bu faaliyetlerle Erzurum'da da ciddi anlamda bir ivme kazandı. Bundan dolayı da çok mutluyuz ve memnunuz."
Süreç içerisinde bu projenin yatırımlara yön vereceğini ifade eden Orhan, farklı sebze ve meyve gibi ürünleri de gündemlerine aldıklarını bildirdi.
Orhan, projenin ardından birçok yatırımcının belediyeye başvurduğunu, ilçede ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması hususuna da ağırlık verdiklerini belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.