Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''Jeoloji onay veriyor; ''Kanal İstanbul'' depremi tetiklemez''

Türkiye’nin mega projeleri arasına adını yazdıracak Kanal İstanbul’a CHP tüm gücüyle karşı çıkarken bilim insanları ise projeye tam destek veriyor. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Bilimsel olarak Kanal İstanbul yapılabilir. Depremi tetiklemez, yeraltı suları karışmaz” dedi.
''Jeoloji onay veriyor; ''Kanal İstanbul'' depremi tetiklemez''
11 Ocak 2020 00:02:00
Türkiye’nin mega projeleri arasına adını yazdıracak Kanal İstanbul’a CHP tüm gücüyle karşı çıkarken bilim insanları ise projeye tam destek veriyor. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Bilimsel olarak Kanal İstanbul yapılabilir. Depremi tetiklemez, yeraltı suları karışmaz” dedi.

HABER: Özlem DOĞAN

Uzun zamandır Türkiye gündeminde olan Kanal İstanbul projesinde tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılarak oluşturulacak olan ‘Kanal İstanbul’a en çok da CHP ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu karşı çıkıyor. Konu ile ilgili farklı görüşler ve farklı iddialar ortaya atılıyor. Uzmanlar projeye destek verirken, CHP ise engellemek adına tüm yolları deniyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ise halkın destek verdiğini belirterek, projeden geri adım atmayacaklarını vurguladı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul’un olası büyük İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini, yeraltı sularına etkisini, jeolojik açıdan ‘Kanal İstanbul’u Milat’a değerlendirdi.

Bilimden projeye onay

Kanal İstanbul hattı boyunca sondaj ve jeolojik çalışmalarını kendi asistanlarının yaptığını ifade eden Şener Üşümezsoy, “Kanal İstanbul hattında söylendiği gibi bir deprem yok ve ‘Kanal İstanbul’ büyük bir deprem meydana getirmez. Zemin koşulları da Beylikdüzü ve Avcılar’dan daha sağlam bir zemin. Buraya bina yapılsa taşıma gücü daha yüksek. Avcılar sırtını kesip Yeşilköy’e kadar uzanan bir fay hattı da yok. Kumburgaz fayı da Kumburgaz çukuru içinde sonlanıyor. Bilimsel anlamda ‘Kanal İstanbul’un yapılmasında bir sakınca bulunmuyor” dedi.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesine ilişkin detayları Özlem Doğan’a anlattı.

Büyük deprem riski yok

Kanal İstanbul yapılsa da yapılmasa da İstanbul’da büyük bir deprem riski olmadığını belirten Üşümezsoy, konunun politik bir hal aldığını kaydetti. Üşümezsoy, “Bir uzman ‘Kanal İstanbul deprem yapmaz' açıklaması yapınca ‘Erdoğancı’ diye etiketleniyor. Ya da tam tersi deprem uzmanları Başkan Erdoğan’a kızarak ‘Kanal İstanbul’ büyük depremi tetikler’ açıklamaları yapıyor. İkisi de politik bir durum. Ben politik olmadan söylüyorum; İstanbul’da büyük deprem yok. Duygusal olarak o bölgenin yeşil kalmasından yana olsam da bilim namusum ‘Kanal İstanbul’un geçirgen olmayan bir bölgede marnlar üzerine yapıldığını ve depremi tetiklemeyeceğini açıklamamı gerektirir” diye konuştu.

Seyrek çalışan ikincil faylar

Büyük Çekmece ve Haramidere gölünün içinde kuzey güney gidişli ikincil faylar olduğunu vurgulayan Üşümezsoy, “Bu faylar kanalın içinden kanalı kesebilen hatlarda yer alabilir. Fakat Kuzey Anadolu fayı gibi yanal atılımlı değiller, üstelik seyrek çalışıyorlar. Açıkçası ben bunu olumlu bir veri olarak inceledim” ifadelerini kullandı.

'Kanal İstanbul' yeraltı suyunu kirletmez

Beton ya da Membranla çerçevelenmesiyle kanal boyunca yeraltı sularına su kaçmayacağını kaydeden Üşümezsoy, “Yeraltı suyu açısından en üstteki kireç taşları çok karstik. Onun altındaki ceylan marnları geçirimsiz. İkincil faylar çalışmadıkça, yırtılmadıkça su kaçağı yapmayacak ve yeraltı suyunu kirletmeyecektir” şeklinde konuştu.

Jeoloji ‘hayır’ demiyor

Jeolojik verilerin ‘Kanal İstanbul’a hayır demediğine dikkat çeken Üşümezsoy, “Tabiatı korumak adına Kanal İstanbul’a karşı çıkabilmek istenebilir fakat jeolog disipliniyle düşünüldüğünde deprem adına ve kayaların geçirgenliği anlamında bir veri ortaya konamaz” dedi.

Daha önce savunanlar şimdi karşı çıkıyor

Kanal İstanbul bölgesinde yapılanmaya karşı çıkacak jeolojik bir temel olmadığını ifade eden Üşümezsoy şöyle konuştu: “Fakat büyük gökdelenler yapılacaksa paleo heyelanlara dikkat etmek gerekir. Marmara Depremi yaşandıktan sonra ‘Büyük İstanbul Depremi olacak’ diyenler, ‘kıyılar batacak, yapılanma için şehrin kuzeyine gidip şehir kuralım’ diyorlardı. Bu kişiler o dönem oraya şehir kurmak isterken şimdi Kanal İstanbul’a karşı çıkıyor. İstanbul’da büyük bir deprem zaten olmayacak. Gerçekleşecek bir deprem de en fazla 6.5 büyüklüğünde meydana gelme ihtimali taşıyor.”

Kanal yapılmasa da doğal büyüme o tarafa doğru

Kanal İstanbul yapılmasa bile doğal gidişin o bölgeye doğru büyüyeceğini söyleyen Üşümezsoy, büyük İstanbul depremi söylentisinin İstanbul’da yeni bir yapılanmanın önünü kestiğini ifade etti. Üşümezsoy, “Kanal İstanbul’un çıkış noktası İstanbul’un yanında uydu ve daha elit bir yerleşim yeri olması yaklaşımıdır. İstanbul finans merkezi olacaksa paranın İstanbul’a gelip kendini yerleştireceği alanlar ve güvenli şehirleri olması gerekir. Singapur, Malezya ve Kuala Lumpur’da olduğu gibi burasının bir finans ve cazibe merkezi olarak tasarlanacağını düşünüyorum” dedi.

Marmara denizinin son batimetre haritası Kumburgaz çukurundaki fay Kumburgaz çukuru içinde sonlanıyor. Büyük Çekmece’den Yeşilköye uzanan bir fay söz konusu değil. 7’lik bir deprem ihtimali çürümüş oluyor.

Tuzla’dan başlayıp Yeşilköy'e adaların güneyinden geçen ve oradan Çekmeceye giden fay, orta sırtı kesmiyor. Adalar nasıl ölü bir faysa Çekmece fayı da aynı şekilde ölü bir faydır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin