Japonya'dan PKK itirafı: Bu yanlıştan geri döndük
Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Kasumigaseki bölgesinde bulunan PSIA Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı, AA muhabirine ismini paylaşmadan yaptığı açıklamada, "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023" raporunda terör örgütü PKK'ya başlangıçta yer verilmemesi konusunda bilgi verdi.
Yetkili, PKK'nın ülkesinde "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023" raporunda yer almasının bir hata olduğunu kabul ederek, bu hatadan geri dönüldüğünü ifade etti.
PKK'nın terör örgütü listesinde yer almamasının yanlış anlaşılmaya neden olduğunu kabul eden yetkili, "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023, bir nevi yanlış anlaşılmaya yol açtı. Yanlış anlaşılmaya yol açan kısımlar bulundu, bunları sildik, kaldırdık. dedi.
Yetkili, rapora ilişkin olarak, "Bu konuda Uluslararası Terörizm Görünümü 2022 raporuna başvurunuz." şeklinde bir bilgilendirme eklediklerini belirtti ve ayrıca internet sitelerini güncellediklerini vurguladı.
PKK'yı ve eylemlerini kınıyoruz
Japonya'nın PKK'yı terör örgütü olarak tanıma politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan yetkili, "Japonya'nın politikası aynı şekilde devam ediyor ve bu konuda ufak da olsa bir değişiklik olmamıştır. PKK'yı ve eylemlerini kınıyoruz, bundan önce de kınamıştık ve bundan sonra da kınamaya devam edeceğiz, bu önemli bir nokta." şeklinde konuştu.
Yetkili, Türkiye-Japonya ilişkilerini 1890'da Japonya açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin manevi mirası üzerine inşa edildiğini hatırlatarak, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 2024 yılında 100. yılını kutlamaya hazırlandığını söyledi.
Ne olmuştu?
Japonya Adalet Bakanlığına bağlı olan Kamu Güvenliği İstihbarat Teşkilatı (PSIA), "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023" raporunu güncellerken, başlangıçta PKK'ya yer vermemişti. Kasım ayında Türk basınına yansıyan bu durum, Türk kamuoyunda bir tepki ve dikkat çekmişti. Raporun ilk yayımlandığı hali, El-Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab, DEAŞ, Japon Kızıl Ordu, ve Aum Şinrikyo gibi ulusal ve uluslararası terör örgütlerini içeren bir liste sunmuş, ancak PKK'nın adı listede bulunmamıştı.
Ancak, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği 6 Aralık'ta bir açıklama yaparak, PSIA'nın terör örgütleri listesine PKK'nın dahil edildiğini belirtti. Açıklamada, Japonya hükümetinin 2002 yılından itibaren PKK'yı mal varlığının dondurulması gereken terörist ve benzeri örgütler arasına dahil ettiği ve PKK tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerini kınadığı ifade edildi.
Bu gelişme, Japonya'nın terör örgütleriyle mücadeledeki kararlılığını vurgulamış ve Türkiye-Japonya ilişkilerinde bir dizi diplomatik tepkiye neden olmuştur. PSIA'nın internet sitesinde yapılan güncellemenin, terörle mücadeledeki uluslararası çabalar ve işbirliği bağlamında önemli bir adım olduğu belirtilmiştir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.