Japonya, suda radyasyon düzeyinin "sınırın altında" olduğunu açıkladı
Kyodo News'in haberine göre, 25 Ağustos'ta denizde herhangi bir radyasyon tehlikesi olup olmadığına dair analiz yapıldı.
Çevre Bakanlığı, "kirli suyun" arıtılmasından sonra bile bileşen halinde kalan radyoaktif materyal trityumun "insan sağlığına ve çevreye olumsuz etki edecek düzeyde olmadığını" bildirdi.
Japonya Balıkçılık Federasyonu da dün santralin yakınındaki sudan alınan ilk balık örneklerinde tespit edilebilir düzeyde trityum olmadığını açıkladı.
Çevre Bakanı Akihiro Nişimura, yaptığı açıklamada, güvenlikle ilgili temelsiz söylentilerin dolaşmasına izin vermemek için hükümetin süreci "yüksek düzeyde tarafsızlık, şeffaflık ve güvenilirlik" ile kapsamlı şekilde gözlemleyeceğine dair söz verdi.
Çin gibi komşu ülkelerde konuya ilişkin endişe sürerken Japon hükümeti, radyasyon düzeyini gözlemlemek için çeşitli adımlar atıyor. Bu kapsamda Çevre Bakanlığı, bir süreliğine her hafta deniz suyu örneklerini inceleme sonuçlarını yayımlamayı planlıyor.
- Fukuşima'nın atık su boşaltma süreci
Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara yol açmış, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.
Tesis bünyesindeki 1 ve 3 numaralı reaktörlerde oluşan çekirdek erimesi sonrası, reaktörlerin soğutulması için içlerine su basılmaya başlandı. İşlem gören ve radyoaktif özellik kazanan atık su zamanla birikmişti.
Haziran 2020'de Balıkçılar Kooperatifleri Ulusal Federasyonu (JF Zengyoren), atık suyun okyanusa boşaltılmasına karşı çıkan özel deklarasyonu oy birliğiyle kabul etmiş, dönemin Başbakanı Suga Yoşihide de nükleer atık suyun okyanusa boşaltılmasını kapsayan planı 13 Nisan 2021'de duyurmuştu.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Temmuz 2023'te Japonya'nın biriken atık suyun denize tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.