Japonya, "beklenmedik durumları caydırmak" için savunma kapasitelerini güçlendirecek
Kişida, başkentin güneydoğusundaki Kanagawa eyaletinin Yokosuka bölgesindeki Ulusal Savunma Akademisi'nin (Bôdai) mezuniyet töreninde konuştu.
Ülkesini çevreleyen bölgelerde nükleer ve füze geliştirme dahil askeri yığınakların hızlandığını kaydeden Kişida, "statükoyu tek taraflı olarak güç kullanarak değiştirmeye" yönelik girişimlerin arttığını belirtti.
Kişida, Japonya'nın "İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin en zor ve karmaşık güvenlik ortamında" olduğunu savundu.
"Ciddiyeti gittikçe artan güvenlik ortamı" nitelendirmesi yapan Kişida, bölgede "beklenmedik durumları caydırmak ve barış sürdürmek" için savunma kapasiteleri ile diplomasi hamlelerini güçlendireceklerini bildirdi.
Kişida, Aralık 2022'de ülkesinin güncellediği savunma doktrinlerinin hedeflerine ulaşmaya çabalayacaklarını ifade etti.
Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru da törendeki konuşmasında, Japonya, İngiltere ve İtalya işbirliğiyle üretimi 2035'e kadar planlanan yeni savaş uçaklarının, "dünyada güvenlik ve istikrarın direği" olarak hizmet edeceğine inandığını söyledi.
Törende, bu yıl yabancı öğrenciler hariç, Ulusal Savunma Akademisi'nden 44'ü kadın olmak üzere 383 kişinin mezun olduğu bildirildi.
- Savaş uçağı projesi
Savaş uçağı projesinde Japonya'dan Mitsubishi Heavy, İngiltere'den BAE Systems ve İtalya'dan Leonardo S.P.A. ana üstleniciler olarak yer alıyor.
Aralık 2022'de kamuoyuna duyurulan "Küresel Muharebe Hava Programı" kapsamında uçağın, 2027'ye kadar dizaynı, 2035'e kadar üretimi planlanıyor.
- Güncellenen 3 milli doktrin
Japonya hükümeti, Aralık 2022'de "Ulusal Güvenlik Stratejisi, Ulusal Savunma Esasları ve Uzun Vadeli Savunma Programı" gibi 3 milli doktrini güncellediğini duyurmuştu.
Güncellenen milli doktrinler doğrultusunda, Çin "en büyük stratejik meydan okuma", Kuzey Kore ise "eskisinden daha ciddi ve daha yakın bir tehdit" olarak nitelendirilmişti.
Japonya'nın "sadece füze savunması vasıtasıyla, Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerin füze tahkimatlarını büyük ölçüde ikmal etmesi durumuyla baş edemeyeceği" kaydedilmişti.
Kapasite marjında Japonya'nın, "asgari öz savunma tedbiri olarak, düşman bölgesine etkili karşı saldırı yapabilme kabiliyeti kazanılmasının ihtiyacı" kayda geçirilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.