James Le Mesurier kimdir?
İstanbul'da ölü bulunan eski İngiliz ajanı James Le Mesurier, Gündeme geldikten kısa bir süre sonra biyografisi merak edilenler arasına girdi. Peki James Le Mesurier kimdir?
Suriye’de acil yardım çalışmaları yürüten ancak sahada El Kaide üyelerini çalıştırmakla suçlanıp Suriye hükümetine karşı siyasi propaganda yapmakla da eleştirilen Beyaz Baretliler grubunun destekçisi Mayday Rescue Vakfı’nı kuran İngiliz vatandaşı James Le Mesurier, yaşadığı İstanbul’da öldü. Peki Le Mesurier kimdir?
İngiliz vatandaşı Le Mesurier, İngiliz ordusunun eski bir askeri istihbarat görevlisiydi. 2014 yılında, amacını ‘çatışma ve doğal afet bölgelerinde acil yardım müdahalesi’ olarak tanımlayan Mayday Rescue Vakfı’nı kurdu. Vakıf, Lübnan ve Mogadişu’da bazı projeler geliştirmekle birlikte asıl olarak Suriye’yle ilgili faaliyet yürüttü.
Vakfın Suriye projeleri için 2015’te İstanbul’da bir ofis kurdu. Le Mesurier, Mayday Rescue Vakfı’nın başkanlığını yürütmeye devam ediyordu. Mayday Rescue’nün sitesinde vakfa maddi destekte bulunan ülke ve kurumlar şöyle sıralanıyor: Birleşmiş Milletler, Danimarka, Almanya, Hollanda, İngiltere, ABD ve Kanada hükümetleri, Katar Kalkınma Fonu ve birçok hayırsever.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 2016 yılında, “Suriye’deki sivil savunma ve sivillerin korunmasıyla ilgili yaptığı hizmetlerden ötürü” Le Mesurier’ye şövalyelik unvanı verdi.
ZAHAROVA TERÖR ÖRGÜTLERİYLE BAĞLARINI SORGULAMIŞTI
Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Le Mesurier’nin eski bir MI6 (İngiliz Gizli İstihbarat Servisi-SIS) ajanı olduğunu, yıllarca Balkanlar ve Orta Doğu’da görev yaptığını iddia etti. Zaharova, Le Mesurier’nin Kosova’da görev yaptığı dönemde “terör örgütleriyle” bağlantısının olduğunun bildirildiğini de öne sürdü.
Mayday Rescue Vakfı’nın sitesinde en büyük program olarak Suriye’deki Beyaz Baretliler grubunun desteklenmesi gösteriliyor. Beyaz Baretliler’in internet sitesinde, Suriye’nin yerelinde sivil, acil yardım gruplarının 2013’te oluşmaya başladığı, 2014’te bunların bir araya gelerek Beyaz Baretliler’i kurduğu ve grubun demokratik bir şekilde seçilen bir yönetimi olduğu belirtiliyor.
ÇOK SAYIDA FİLMİ ÇEKİLDİ
Grup, birçok Batı ülkesinde insani yardım yönüyle öne çıkıyor ve önemli destek görüyor. Türkiye’deki Beyaz Baretliler gönüllülerine Arama Kurtarma Derneği de (AKUT) eğitim desteği verdi. 2016’da BBC Türkçe’ye konuşan Beyaz Baretliler yetkilileri, “belki de öleceklerini bile bile insanların yardımına koştuklarını” söylemişti. Grup, 2016’da alternatif Nobel ödülü olarak görülen Right Livelihood ödülü alan kurumlar arasında yer aldı. Grubun çalışmalarını anlatan Netflix yapımı ‘Beyaz Baretliler’ belgeseli 2017 yılında en iyi kısa belgesel film ödülünü kazandı.
Beyaz Baretliler’in Halep kentindeki çalışmalarını anlatan ‘Last Men in Aleppo’ (Halep’teki Son Adamlar) ise aynı yıl Sundance Film Festivali’nde belgesel dalında Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldü.
Bununla birlikte gruba çok ciddi eleştiriler de yöneltiliyor. Grubu eleştirenlerin başında Suriye yönetimi ve onun Rusya gibi müttefikleri geliyor. Bu eleştirilerin temelinde grubun ‘insani yardım kılıfını kullanarak Suriye yönetimi karşıtı propaganda yaptığı’ tezi yer alıyor.
‘VİDEOLARI GERÇEK DEĞİL MİZANSEN’
Grubu eleştirenler Beyaz Baretlilerin ‘El Kaide bağlantılı grup üyeleri dâhil birçok militana bünyesinde yer açtığını, sahada onlarla işbirliği içinde hareket ettiğini’ öne sürüyor. Grubun bazı videolarının ‘gerçek değil mizansen olduğu’ da iddialar arasında.
ÜMRAN BEBEK GÖRÜNTÜSÜ ÇOK TARTIŞILMIŞTI
2017 yılında Halep’teki bir saldırıdan sonra çekildiği belirtilen, beş yaşındaki Ümran adlı çocuğu ambulansta gösteren ve ‘kurgu’ eleştirileri alan video, Beyaz Baretliler’in bu konuda en fazla tartışılan görüntülerinden oldu.
KİMYASAL İDDİALARINI TEYİTLİ BİLGİ OLARAK YAYMIŞLARDI
Ayrıca yine grubun, Suriye yönetiminin ‘kimyasal silah saldırısı düzenlediği’ iddialarını, ‘teyitli edilmiş bir bilgi’ gibi kamuoyuna yayarak Suriye’ye yönelik olası bir ‘dış müdahaleyi meşrulaştırmaya çalıştığı’ da iddia ediliyor. Bu tip durumların son örneği, 2018 yılında Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki Duma’da kimyasal saldırı kullanıldığı iddiasının,grubun bir videosuyla yayılması oldu.
Bu arada İsrail, 2018 yılında grup üyelerini Golan Tepeleri üzerinden İsrail’e alıp oradan Ürdün’e göndererek tahliye ettiğini duyurdu. İsrail ordusu IDF, Beyaz Baretlilerin tahliye edilmesi talebinin ABD ve Avrupa ülkelerinden geldiğini söyledi. Bu da grubun İsrail devleti ile de yakın ilişkileri olduğu yönündeki iddiaları gündeme taşıdı.
(BBC Türkçe)
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.