İTHİB Başkanı Öksüz, deprem bölgesinden işçi göçünü değerlendirdi:
Kahramanmaraş'ta iş insanlarıyla bir araya gelerek depremlerin etkisini gidermek için yapılabilecekler hakkında görüş alışverişinde bulunan Öksüz, AA muhabirine, Kahramanmaraş'ın önemli sanayi kentlerinden biri olduğunu, felaketten sanayi esnafının çok olumsuz etkilendiğini söyledi.
Kentin sanayisinin yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini vurgulayan Öksüz, "İnsanlar depremden sonra göç etti, şehrin nüfusu önemli düzeyde azaldı. Bu insanları tekrar şehrimize çekebilmek için sanayinin tekrar üretime başlaması, çarkların tekrardan dönmesi önemli." dedi.
Yaşanan olumsuzlukların giderilmesine yönelik devletin gerekli adımları atacağını dile getiren Öksüz, şöyle devam etti:
"Teşvikler açıklandı, hasar gören 11 ili cazibe merkezi kapsamına aldılar ancak bu yeni yatırımlar için geçerli. Öncelikle tesislerimizi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Mevcut tesislerin de bu kapsama alınması son derece önemli. Bunun ilçe bazlı yapılması, devletimiz açısından daha doğru olur. Ağır hasar gören ilçelere uygulanmasıyla teşvikleri doğru yere harcamış oluruz. Sadece işveren için değil, çalışan için de teşvik etmek, çalışanın da daha fazla kazanacağı model oluşturmak gerekiyor. Bu yüzden asgari ücret üzerindeki kesintilerin çalışana yapılmaması, eline net olarak geçmesi önemlidir. Çoğunun evi yıkılmış, hasarlı veya başka bir şehre gitmiş. Bu insanları tekrar şehrimize çekmek için en azından 2-3 yıllığına böyle bir teşviğin devletimiz tarafından ele alınması gerekiyor."
Çalışanların yaklaşık yüzde 20'sinin şehirde kaldığı, gerisinin kent dışına çıktığı bilgisini aldıklarını aktaran Öksüz, "Söz konusu göç, bazı olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Başka şehirlerde kalıcı işe girenler de var ve bu çok tehlikeli. Bölgenin demografik yapısını bozmamamız lazım. Bölgenin yerel insanlarını tekrar şehrimize kazandırmak için yapılması gereken her şeyi şehrimize kazandırmamız gerekiyor. Çadır kentler, konteynerler geçici barınma için elbette önemli ama kalıcı konutların devreye girip insanların daha fazla ücret alacağı bir model ile tekrar onları şehrimize kazandırmış oluruz." ifadelerini kullandı.
Boşalan işletmelere başka yerlerden iş gücü takviyesi gerekeceğini belirten Öksüz, "İş dünyası devletin yükünü azaltmak için yoğun çaba gösteriyor. Birçok sanayicimiz ve bizler de bunu yapıyoruz. Prefabrik ev veya konteyner yaparak, barınma ihtiyacını sanayiciler olarak hızlı şekilde karşılamak istiyoruz. Buna devam etmek gerekiyor." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.