İtalya'da göçmen teknesi faciasına önceden müdahale edilmemesine dair soruşturma sürüyor
İtalyan basınında yer alan haberlere göre, 26 Şubat'ta Cutro beldesi açıklarında batan ve 94 düzensiz göçmenin can verdiği olaya dair Crotone Cumhuriyet Başsavcılığının tekneye faciadan önce kurtarma operasyonu yapılmamasına dair sorumluları tespit çalışmaları sürüyor.
Soruşturmada adı geçen şüphelilerin, tekneye Akdeniz'de gerekli yardımı yapabilecek kurtarma mekanizmasında yer alan kişiler olduğu belirtildi.
Basında çıkan haberlerde, Akdeniz'deki kurtarma operasyonuyla ilgilenen resmi kurumlar arasında yer alan İtalya Mali Polisi, İtalya Sahil Güvenliği ve Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansının Roma'daki ofisleri için arama emri verildiği ifade edildi.
Crotone Cumhuriyet Savcısı Giuseppe Capoccia ise ANSA ajansına yaptığı açıklamada, "Frontex nezdinde arama yapılmadı ama soruşturmanın genel çerçevesi budur. Aramalardan ziyade soruşturmayı tamamlamak için eksik olduğunu düşündüğümüz unsurlar üzerinde gerekli işlemleri yapıyoruz." ifadesini kullandı.
Capoccia soruşturmada şüpheliler olduğu bilgisini de teyit etti.
Söz konusu soruşturmanın amacının, göçmenleri kurtarmak için faciadan önce müdahale edilmemesinin nedenlerini ve müdahaleyle alakalı mevzuata uyulup uyulmadığını tespit etmek olduğu kaydedildi.
İtalya'nın güneyindeki Cutro açıklarında 26 Şubat sabaha karşı 04.00 sularında içinde çok sayıda göçmenin bulunduğu tekne batması sonucu 94 kişi yaşamını yitirmişti. Tekne faciasının ardından kamuoyunda faciadan önce tekneye gerekli müdahalenin yapılmadığına dair tartışma başlamıştı. Tekneyi 25 Şubat’ta İtalya açıklarında Frontex'e ait bir hava devriyesinin tespit edip İtalyan makamlarına haber verdiği belirtilmişti.
İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise 7 Mart'ta Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Frontex’in o gece tekneyi tespit ettiğini ancak herhangi bir tehlikeli durum raporlamadığını ayrıca söz konusu tekneyi bulmak için açılan 2 Mali Polis devriye botunun kötüleşen deniz koşulları sebebiyle dönmek zorunda kaldığını ifade etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.