İtalya'da Filistin destekçileri kamu yayıncısı RAI'yi protesto etti
Avrupa'nın en eski şarkı yarışması olan Sanremo Müzik Festivali, 10 Şubat'ta sona erse de festival ve ardından yaşananlara ilişkin gelişmeler devam ediyor.
Festivalin finalinde Tunus asıllı İtalyan rapçi Ghali Amdouni'nin "Soykırımı durdurun" çağrısı yapması sansasyon yaratırken, buna İsrail'in Roma Büyükelçisi Alon Bar'ın tepki göstermesi ve RAI Üst Yöneticisi Roberto Sergio'nun da büyükelçinin tepkisi üzerine İsrail'in yanında tutum alması, ülkedeki Filistin destekçileri tarafından protesto edilmeye başlandı.
RAI kanalının Napoli'deki binası önünde toplanan yaklaşık 200 gösterici, İsrail'in yanında yer alan RAI yönetimini, Sanremo Müzik Festivali'nde savaş karşıtı mesajlar veren sanatçıları sansürlemeye çalıştığı gerekçesiyle ve İsrail yanlısı tutum alması sebebiyle protesto etti.
Ellerinde Filistin bayrağı bulunan göstericiler, sık sık "Utanın" ve "Özgür Filistin" şeklinde slogan atarken, Gazze'de bir soykırım yaşandığına dikkati çekti.
Protesto sırasında, RAI binasında önlem alan güvenlik güçleri ile göstericiler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.
Polisin, protesto sırasında göstericilere copla sert müdahalede bulundukları görüldü.
İtalyan basınındaki haberlere göre, çıkan arbedede 5 gösterici ve 5 güvenlik görevlisi olmak üzere 10 kişi yaralandı. Göstericilerin darp sonucu yaralandıkları, hiçbirinin durumunun ciddi olmadığı belirtildi.
Diğer yandan, RAI yönetiminin İsrail yanlısı tutum alması sebebiyle ülke genelinde RAI temsilcilikleri önünde başka protestoların da düzenlenmesi bekleniyor.
RAI CEO'su Sergio'nun İsrail yanlısı tutum almasına, pek çok sosyal medya kullanıcısı "Utanç verici" şeklinde tepki göstermişti.
Tepki gösterenlerden olan Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese de X hesabından yaptığı paylaşımda, "İnanılmaz. RAI'nin direktörü sadece 7 Ekim'de ölen 1200 İsrailli için dayanışma ifade ediyor ama sonrasında İsrail ordusu tarafından Gazze'de katledilen 30 bin Filistinli (yüzde 70'i kadın ve çocuklar) için bir şey söylemiyor. Kamu yayıncılığı tarihinin en karanlık sayfalarından biri." ifadesini kullanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.