İtalya, Hırvatistan ve Slovenya'dan düzensiz göçle mücadele ve işbirliğine dair bildiri
İtalya, Hırvatistan ve Slovenya arasında başta düzensiz göçle mücadele, çevre, ekonomi ve ulaşım gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmeye yönelik ortak bir bildiri imzalandı.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Gordon Grlic Radman, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Avrupa İşleri Tanja Fajon, Yukarı Adriyatik Üçlü İşbirliği Toplantısı'nın 4'üncüsü için bugün İtalya’nın Ancona kentinde bir araya geldi.
Üçlü görüşmenin ardından ortak bildiri imzalayan bakanlar, başta insan kaçakçılığı ve yasa dışı göç olmak üzere Adriyatik’te deniz bağlantısını güçlendirme, ulaştırma, Avrupa Birliği’nin (AB) yetkili kurumsal organlarında ulusal pozisyonlar arasındaki koordinasyonu artırma ve üçlü işbirliğini güçlendirmeye yönelik ortak bildiri imzaladı.
Ortak basın toplantısında konuşan Tajani, yasa dışı göç ve insan kaçakçılığı konusunu Avrupa vizyonuyla ele aldıklarını belirterek, "Dış sınırlarının korunması da dahil olmak üzere bu konuya Avrupa çapında bir çözümden başka yol yok. Ayrıca Afrika'da yaşananlara da baktık çünkü burada olup bitenleri de değerlendirirseniz göç sorunu çözülebilir." dedi.
Batı Balkan bölgesinin AB’nin geleceği açısından stratejik önem taşıdığını, bölgenin AB'ye entegrasyon sürecinin hızlanması gerektiğini vurgulayan Tajani, "Biz İtalya olarak bölgeye en yakın ülkeyiz. AB üyesi ülkelerle ve adaylarla bağları kuvvetlendirerek bu bölgede her zamankinden daha fazla başrolde olmak istiyoruz. Birlikte bu bölgeye istikrar getirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.
- "Yasa dışı göç, aslında insan kaçakçılığıdır ve bu şekilde ele alınması gerekir"
Konuk Hırvat Bakan Radman da üç ülkenin çevre koruma, ekonomi gibi alanlarda işbirliğini, insan kaçakçılarıyla mücadeleden içişlerine kadar genişlettiğini belirterek, göç konusuna bir Avrupa çözümü olması ve Avrupa sınırlarının korunması gerektiğini söyledi.
Radman, "Yasa dışı göç, aslında insan kaçakçılığıdır ve bu şekilde ele alınması gerekir. Hırvatistan, son yıllarda yasa dışı göçle mücadeleye katkı yaptığını göstermiştir." dedi.
11-12 Ekim'de Zagreb'de Ukrayna'da mayın temizleme konulu bir konferansa ev sahipliği yapacaklarının bilgisini paylaşan Radman, "Bu, Kiev’e verdiğimiz askeri ve siyasi desteğin devamı niteliğinde olacak. Bu, Ukraynalı arkadaşlarla üzerinde beraber çalıştığımız bir proje." ifadesini kullandı.
Sloven Bakan Tanja Fajon da denizlerin, göçmenlerin mezarlığı olmaması gerektiğine işaret ederek, "Sık sık trajedilere tanık oluyoruz. Düzensiz göç sorununu ele alırken, insani yaklaşımı sürdürmek için Ancona Bildirisi sayesinde İtalya ve Hırvatistan ile ortak arama kurtarma tatbikatı yapacağız." yorumunu yaptı.
Schengen bölgesinin dış sınırlarının güçlendirilmesi de olmak üzere insan kaçakçılarıyla Avrupa çapında mücadele gerektiğinin altını çizen Fajon, "Balkan güzergahı boyunca göç akışının artmasından endişe duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- Tajani, Ukrayna'nın NATO üyeliği için savaşın sona ermesi gerektiğine işaret etti
Basın toplantısında, yarın Litvanya’da yapılacak NATO Zirvesi'nde Ukrayna'nın adaylık sürecine ilişkin soruya Tajani, "Bence en doğru seçim, Kiev'in savaştan sonra gerçekleşecek gelecekteki üyeliğine zemin hazırlamak için bir NATO-Ukrayna Konseyi oluşturmaktır." yanıtını verdi.
Tajani, Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde müttefiklerinin dikkatini güneye de çekmeye çalışacaklarını dile getirerek, "Doğuda Ukrayna'da olup bitenlere kesinlikle dikkat edilmelidir ancak Afrika'da ve Orta Doğu'da yaşananlara da bakmalıyız. Çünkü istikrarsızlık, terör varlığı, savaşlar, iklim değişikliği patlayıcı bir kokteyl gibi." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.