İsviçre'de Ukrayna Barış Zirvesi başladı
Amherd, İsviçre'nin ev sahipliğinde Nidwalden kantonundaki Bürgenstock kasabasında düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi'nin resmi açılışında konuştu.
"Amacımız Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışa ilham vermek, buna doğru ilerlemek." diyen Amherd, bunun uzun bir süreç olduğunu belirtti.
Amherd, zirve kapsamında Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için nihai bir anlaşmaya varılacağına dair "bir yanılsama" içerisinde olmadıklarını, böyle bir anlaşmaya adım adım yaklaşabileceklerini söyledi.
Ukrayna'daki savaşın uluslararası düzen, çatışmalardan doğrudan etkilenen insanlar ve dünya genelinde milyonlarca kişinin hayatında geniş yansıması olduğunun altını çizen Amherd, uluslararası ilişkilerin kurallara, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygıya dayalı olmasını sağlamanın herkesin çıkarına olacağını vurguladı.
Dünyanın dört bir yanından zirveye katılanların kendi fikirlerini tartışabileceği bir ortam oluşturmanın önemine değinen Amherd, bunun için geniş kapsamlı ve destekleyici bir süreç başlatmayı hedeflediklerini aktardı.
Amherd, "Rusya olmadan bir barış sürecinin düşünülemeyeceğinin hepimiz farkındayız. Kalıcı bir çözüm her iki tarafı da kapsamalıdır. Uluslararası toplum olarak bu yolun açılmasına yardımcı olabiliriz. Bu yüzden buradayız. Aynı zamanda belirli konularda gerçek ilerleme sağlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Zirve kapsamında en önemli hedeflerinin Ukrayna için uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış sürecine ilham vermek olduğunu vurgulayan Amherd, Rusya'nın bu sürece nasıl ve hangi şartlarda dahil edilebileceğini tartışmak istediklerini anlattı.
Amherd, "Birçoğumuzun bu zirveyi barışçıl, her türlü silahlı çatışmanın ötesinde bir sürece olan desteğimizi ifade etmek için kullanması çok önemli." ifadelerini kullandı.
Barışa giden yolu bulmanın azim ve irade gerektirdiğinin altını çizen Amherd, bu zirve kapsamındaki hedeflere ancak birlikte hareket ederek ulaşabileceklerini söyledi.
- Rusya-Ukrayna savaşına diplomatik çözüm yolu aranıyor
Zirve, 2 yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşına diplomasiyle çözüm bulmanın yollarını arıyor.
Ukrayna-Rusya bavaşı için uluslararası hukuk ve BM Şartı temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı barış için platform sağlamak amacıyla düzenlenen zirve, bu hedefe ulaşmak için olası bir çerçeveye ilişkin ortak anlayışı teşvik etmeyi hedefliyor.
Her iki tarafın da gelecekteki bir barış sürecine dahil edilebilmesine dair "ortaklaşa bir yol haritası belirlemek" ve "gelecekteki barış sürecine ilham vermek" de zirvenin amaçları arasında yer alıyor.
Rusya'nın davet edilmediği zirveye Çin de katılmıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, zirvede Türkiye'yi temsil ediyor.
Zirve yarın sona erecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.