Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İslam İşbirliği Teşkilatı isveç'e geri adım attırdı

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karara ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Billström, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların ele alındığı bu toplantıdan çıkan kararı dikkate aldıklarını vurguladı.
İslam İşbirliği Teşkilatı isveç'e geri adım attırdı
01 Ağustos 2023 07:30:00
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karara ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Billström, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların ele alındığı bu toplantıdan çıkan kararı dikkate aldıklarını vurguladı.

Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarının merkezi haline gelen İsveç'ten son günlerde Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarına karşı yeni açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı ve ülkedeki Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İİT toplantısından çıkan karara ilişkin değerlendirmesinde Billström, alınan kararın bir dizi teklif ve tavsiye içerdiğini, bu önerileri dikkatle inceleyeceklerini ve İİT ülkeleriyle önemli bir diyaloğu sürdüreceklerini belirtti.

Billström, İsveç hükümetinin, ülkedeki gösterilerde bireyler tarafından gerçekleştirilen İslamofobik eylemlere mesafeli durduğunu vurguladı. Adalet Bakanlığı'nın, düzen yasası ile ilgili yeni bir analiz çalışması yürüttüğünü ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kararında, İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'in kutsallığına yönelik mükerrer saldırıların şiddetle kınandığı belirtilmişti. İİT, ifade özgürlüğü adı altında bu tür eylemlerin tekrarlanmasının önüne geçecek önlemleri alması için AB Komisyonu'na heyet gönderme kararı almıştı. Aynı zamanda üye ülkelerden, İsveç ve Danimarka'daki büyükelçilerini istişare amacıyla geri çağırmak da dahil olmak üzere siyasi adımlar atmaları istenmişti.

Bu süreçte İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar artarken, bu provokasyonlara izin verilmesi toplumda büyük tepki çekiyor. Özellikle aşırı sağcı politikacılar ve İslam düşmanı grupların bu tür eylemleri, halk arasında hoşgörüsüzlük ve huzursuzluk yaratıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 25 Temmuz'da kabul edilen karar tasarısı, kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan bir önemli adım olarak kayda geçti.

slam-isbirligi-teskilati_7c43c2238a9be73c0e6f07d248279fb9.jpg

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 1969 yılında İstanbul'da kurulan, İslam dünyasındaki ülkeler arasında işbirliğini sağlamak ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla oluşturulmuş uluslararası bir örgüttür. Örgütün resmi adı "İslam İşbirliği Teşkilatı" olmakla birlikte daha yaygın olarak "İslam Konferansı Örgütü" veya kısaltması olan "İKÖ" olarak da bilinir.

İİT'nin temel amacı, üye ülkeler arasında ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi alanda işbirliği yaparak ortak çıkarları ve İslam dünyasının refahını artırmaktır. Örgüt, İslam ülkelerinin siyasi, ekonomik ve sosyal meselelerini ele almak, barış ve güvenliği sağlamak, terörizmle mücadele etmek, İslamofobi ve dini ayrımcılıkla mücadele etmek gibi konularda çalışmalar yürütmektedir.

İİT, üye ülkeler arasında düzenli toplantılar, konferanslar, çalışma grupları ve diğer etkinlikler düzenleyerek işbirliğini artırmayı hedeflemektedir. Örgüt, aynı zamanda uluslararası platformda İslam dünyasının görüşlerini temsil etmek ve savunmak için çaba harcamaktadır.

Üye ülkeler arasındaki işbirliğini sağlamak ve güçlendirmek amacıyla İİT, farklı alanlarda komiteler ve çalışma grupları oluşturmuştur. Bu çalışma grupları, ekonomi, ticaret, eğitim, sağlık, kültür ve medya gibi çeşitli konularda faaliyet gösterirler.

İslam İşbirliği Teşkilatı, şu anda 57 üye ülkeye sahiptir ve İslam dünyasının geniş bir coğrafyasını kapsamaktadır. Her yıl düzenlenen İİT Zirvesi, üye ülkelerin liderlerinin bir araya geldiği en yüksek düzeyli toplantıdır ve önemli konuların ele alındığı bir platform sunar.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin