İsveç Başbakanı Erdoğan'ın sözlerini yalanlamadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta sona eren NATO Zirvesi'nde İsveç'in üyeliği için Türkiye'ye "73 teröristin iadesi konusunda söz verdiğine" ilişkin ifadelerini İsveç Başbakanı Magdalena Andersson yalanlamayı reddetti.
Andersson, İsveç ve Finlandiya'nın NATO adaylığı üzerindeki Türk vetosunun kaldırılması için Ankara'ya verildiği belirtilen ve ülke kamuoyunda tepki toplayan taahhüt konusundaki gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtsız bıraktı.
"Sekiz yıldır bakanlık görevlerinde bulunuyorum ve müzakere masasında konuşulanlar hakkında hiç konuşmadım" diyen Andersson, "Bu beni şu anda biraz zor bir duruma sokuyor" diye ekledi.
Salı günü Madrid'deki NATO zirvesinde Stockholm ve Helsinki tarafından imzalanan bir anlaşmayla, iki İskandinav ülkesi, Türkiye'nin iade taleplerini "derhal ve kapsamlı bir şekilde" inceleyeceğini yazılı olarak taahhüt etmişti.
"Terörist faaliyetlere karışmadıysanız, endişelenecek bir şeyiniz yok"
Basın toplantısında ülkesinin pozisyonunu tekrarlayan Andersson, "İsveç ulusal ve uluslararası hukuka saygı göstermeye devam edecek, hiçbir İsveç vatandaşı iade edilmeyecek, karar bağımsız makamlar ve mahkemeler tarafından alınacak. Terörist faaliyetlere karışmadıysanız, endişelenecek bir şeyiniz yok" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç'in iade taahhüdüne atıfta bulunarak sözlerin tutulmaması halinde Stockholm'ün Atlantik İttifakı üyeliğini yeniden engellemekle tehdit etmişti.
Verilen taahhütlerin "hassasiyetle izleneceğini" kaydeden Erdoğan, sözlerin tutulmaması halinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin TBMM'de onaylanmayabileceği uyarısında bulundu.
Kamuoyunda sert eleştiriler aldı
Andersson, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında Türkiye ile imzalanan üçlü muhtırada, Türkiye'ye büyük tavizler verildiği ve kamuoyunda sert eleştiriler aldığı konusundaki sorulara ise cevap vermedi.
Anlaşma sonrası Aftonbladet yazarı Gazeteci Wolfgang Hansson, "Erdoğan’ın önünde eğilmek hiç de hoş değildi. Çok küçültücüydü. Beklentim o ki; İsveç'in ödediği geçici bir bedel olsun" sözleriyle hükümete yüklendi.
Expressen yazarı Magnus Falkehed da "Bizim Başbakanımızın diz çöküp Erdoğan'ın ayakkabılarını diş fırçasıyla boyaması, İsveç'in Ukrayna'ya dönmemesi için anlaşılabilir." ifadesini kullandı.
Eski Sosyal Demokrat hükümetinin Kalkınma Bakanı Pierre Schori ise "Türkiye ile yapılan bu anlaşma, İsveç için utanç verici." dedi.
Kaynak: Euro News
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.