Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstediklerini aldılar

Günler öncesinden valiliğin ve tüm birimlerin uyarılarına rağmen Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen işçi sendikalarına, CHP ve Halkevleri kortejlerine polis müdahale etti. Üç yıldır Taksim'de kutlanmasına izin verilen 1 Mayıs için bu yıl inşaat çalışmaları nedeniyle izin verilmedi. Çıkan olaylarda birçok polis ve gazeteci yaralandı. 1 Mayıs'ı Hükümet aleyhine provokasyon yapmak için kullanmak isteyenler, çıkan olaylarla istediklerini almış oldu.
İstediklerini aldılar
02 May 2013 00:00:00
Günler öncesinden valiliğin ve tüm birimlerin uyarılarına rağmen Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen işçi sendikalarına, CHP ve Halkevleri kortejlerine polis müdahale etti. Üç yıldır Taksim'de kutlanmasına izin verilen 1 Mayıs için bu yıl inşaat çalışmaları nedeniyle izin verilmedi. Çıkan olaylarda birçok polis ve gazeteci yaralandı. 1 Mayıs'ı Hükümet aleyhine provokasyon yapmak için kullanmak isteyenler, çıkan olaylarla istediklerini almış oldu.

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bazı sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri Taksim Meydanı'na girmeye çalışırken, polis bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. İşçi sendikaların girişine izin verilmedi.

Yollar araç trafiğine kapatıldı

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar dün sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların girişine de izin verilmeyen meydana sadece görevliler ve basın mensupları alındı. DİSK'e bağlı sendikalara üye işçiler de kutlamalar için Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplandı. Grup daha sonra Halaskargazi Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polisle çatıştı.

Polise molotof, maytap, sapan

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşerek, 50 kişilik bir grup ile Taksim Meydanı'na çelenk koymalarına izin vereceklerini söyledi. Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi. Okmeydanı'ndan gelen yüzleri maskeli iki ayrı grup, Şişli Camisi'nin arkasında polise taş, molotofkokteyli ve sapanlarla demir bilye attı. Atılan taş ve molotofkokteylleri nedeniyle bazı iş yerlerinde hasar meydana geldi. Polis ekipleri, biber gazıyla müdahalede bulunarak göstericileri dağıttı.

DİSK Genel Merkezi'ne biber gazı

Polisin DİSK Genel Merkezi'ne attığı biber gazından etkilenen ve olaylar sırasında yaralanan bazı sendikacılar da hastaneye sevk edildi. Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman da binaya atılan bir biber gazının başına isabet etmesi sonucu yaralandı. Öte yandan, DİSK Genel Merkezi'ndeki eşyaların harap halde olduğu gözlendi.

KUTU KUTU KUTU

Gazeteciler etkilendi

Polis tarafından atılan bir biber gazı, DİSK Genel Merkezi'nin yanındaki bir apartmana isabet etti. Olayları takip eden bölgedeki gazeteciler de biber gazından etkilendi. Biber gazından etkilenmemek için kaçarken başını direğe çarpan Yeni Şafak gazetesi muhabiri Cihat Arpacık da ambulansla hastaneye sevk edildi. Göstericilerin pankartları, attıkları taşlar ve sapanların yerlere saçıldığı görüldü. Gösterileri izleyen bazı vatandaşlar da biber gazından etkilendi. Göstericilerin attığı taş, DHA kameramanı Zeki Günay'ın kafasına ve koluna isabet etti. Hafif şekilde yaralanan Günay için ambulans çağrıldı.

Atatürk Anıtı önünde oturma eylemi

Aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da bulunduğu bir grup da Beşiktaş'taki Atatürk Anıtı'nda oturma eylemi yaptı. Beşiktaş Meydanı'nda CHP, ÖDP, KESK, Halk Evleri, Yol-İş Sendikası üyelerinden oluşan kalabalık grup, Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi. Polis, gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu.

Olaylara karışmayın anonsu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da aralarında yer aldığı partililer, polis yetkilileriyle görüştü. Yürüyüşe izin vermeyen güvenlik güçleri, grubun dağılmaması üzerine tazyikli su ve gaz kullandı. Sendika otobüsünden yapılan anonslarda, üyelerin olaylara karışmaması yönünde sık sık uyarı yapıldı.

Beşiktaş'ta sendika üyeleri dağıldı

Beşiktaş sahilde toplanan Türk-İş'e bağlı sendikaların üyeleri dağıldı. Beşiktaş'ta Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde sabah erken saatlerden itibaren toplanan Türk-İş'e bağlı aralarında Türk Metal Sendikası'nın da yer aldığı bazı sendikaların üyeleri, bir süre bekledi. Diğer gruplarla birlikte hareket etmeyen ve üyelerini sık sık olaylara karışmamaları yönünde uyaran sendika yöneticileri, grubun dağılmasını istedi. Sendika otobüsününden yapılan anons üzerine gruptakiler dağılmaya başladı.

Gürsel Tekin hastaneye kaldırıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş'ın da gazdan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldı. Emniyet yetkilileriyle görüştükten sonra gazetecilere açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, "1 Mayıs anlamına uygun bir şekilde kutlanana kadar buradayız" dedi.

Dolapdere'de müdahale

Taksim Meydanı'na gitmek isteyen bir başka grup da Dolapdere'de toplandı. Gruptakiler Tarlabaşı Bulvarı'na doğru harekete geçince polis ekipleri uyardı. Uyarıya taş ve demir bilyelerle karşılık veren gruba, polis müdahale etti. Yüzü kapalı bazı göstericilerin de Tarlabaşı'ndaki metruk binalara çıkarak, polise taş ve demir misket attığı görüldü.

2 polis yaralandı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, Şişli Mecidiyeköy bölgesinde güvenlik görevini yürüten emniyet güçlerine marjinal bir grup tarafından yapılan demir bilye ve taşlı saldırıda, 2 polis memurunun yaralandığı belirtildi. Açıklamada, müdahalelerde gözaltına alınanların sayısının 20'ye ulaştığı bildirildi. Kentte 2600'ü değişik illerden olmak üzere 22 bin polisin görev yaptığı öğrenildi. Unkapanı'nı Taksim'e bağlayan Atatürk Köprüsü ile Eminönü'nü Karaköy'e bağlayan Galata Köprüsü, bağlantı noktalarından ikiye ayrılarak geçişlere kapatıldı.

Kadıköy'de kutlama

Öte yandan, Kadıköy Meydanı'nda Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen mitinge katılan gruplar alana alınmaya başlandı. "Yaşasın 1 Mayıs" gibi pankartların açıldığı miting alanında, hoparlörlerden müzik yayını yapıldı.

Taksim Anıtı'na çelenk

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve beraberindekiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çerçevesinde Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı, Taksim Anıtı'na çelenk koydu.

Ortam sağlanabilirdi

Taksim Meydanı'na gelerek gazetecilere açıklama yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise "Taksim Meydanı'nda, yurttaşlarımızın çok rahat görüş ve düşüncelerini aktarabileceği, işçi arkadaşlarımızın taleplerini özgürce dile getirebileceği ortam sağlanabilirdi" dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme