İşte Suriye'deki son durumu gösteren harita
Suriye'de Mart ayı ateşkes ile geçti ancak çatışmalar devam etti. En büyük değişiklik Rusya'nın askeri varlığını Suriye'den çekme kararı alması... Geçtiğimiz ay çok konuşulan bu haber, Suriye'yi az da olsa rahatlatmış görünüyor. Ancak Rusya şu an askeri varlığının yarısını çektiği, diğer yarısının hala operasyonlara katıldığı ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının komutanı tarafından teyid edilmişti.
Esed Rejimi
Esad rejimine bağlı güçler Humus'a bağlı Palmira Antik Kentin bulunduğu Palmira'yı yani Tedmur'u IŞİD'den geri aldı. 5 bin yıllık tarihe sahip olan UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Palmira antik kentinin IŞİD'in elinden alınmasıyla, IŞİD'e karşı büyük bir darbe vuruldu ve bunun IŞİD için 'en büyük kayıp' olduğu söylendi.
Muhalifler
Muhalifler genel olarak Lazkiye'nin kuzeyinde Türkmen Dağı bahsettiğimiz Hatay sınırındaki bölgede rejim güçlerinin elinden birçok bölgeyi aldığı bildirilmişti. Ama burada sürekli köyler el değiştiriyor diyebiliriz. Halep'in güneyinde ise Ahrar'uş Şam, İslam Ordusu(Ceyş'ül İslam) ve Şam Cephesi gibi bir çok muhalif grup ortak operasyonile rejim güçlerine operasyon düzenledi. Türkiye-Suriye sınırındaki Azez'de son durum ise çok ilginç. Türkiye'nin hala 'güvenli bölge' kurmayı düşündüğü bu bölgede pek konuşulmuyor ama ateşkes sonrasında muhalifler IŞİD'in elinden bir çok köyü ele geçirdi ve hakimiyet alanını Azez'in doğusuna doğru ilerletti.
IŞİD
IŞİD geçtiğimiz ay büyük bir kazanım elde edemedi. Sadece elindeki topraklar el değiştirdikçe geri almak için saldırılarda bulunuyor. Mart ayında IŞİD Türkiye sınırından geçen yabancı savaşçı sayısının azalması ve bombardımanlar sonucunda çokça kayıplar verdi ve genel olarak örgütün ilerlemesi durdu denebilir.
PKK'nın Suriye kolu PYD
Suriye'deki en büyük güçlerden biri olan PYD ise geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi Mart ayında da en çok kazanan taraf oldu. Haseke'nin güneyinde, Deyr ez Zor'un kuzeyinde ABD koalisyon uçaklarının desteğiyle hareket eden örgüt, bir çok yerleşim yerini IŞİD'den alarak kontrol etmeye başladı. PYD'nin Afrin'deki güçleri ile muhalifler arasında Halep'in kuzeyinde de yer yer çatışmaların sürdüğünü söylenebilir.
Kim ne kadarlık toprağı kontrol ediyor? IŞİD Suriye'nin %43,388'ini, yani 78,210 km2'lik bir toprağı kontrol ediyor. Rejim Suriye'nin % 17,631'ini, yani 31,764 km2'lik bir toprağı kontrol ediyor. PYD Suriye'nin %14,761'ünü, yani 26,617 km2'lik bir toprağı kontrol ediyor. Muhalifler Suriye'nin % 11,654'ünü, yani 21,015 km2'lik bir toprağı kontrol ediyor. Suriye'nin %12,5'inin yani 22,530 km2'lik alanın kontrolü kim de belli değil.(Çöl bölgesi)* 06 Nisan 2016 verileri Kaynak: stratejikortak.com
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.