Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.41
Gram Altın
2839.98
BIST 100
9469.53
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İŞTE O RAPOR

İŞTE O RAPOR
26 Ocak 2014 01:00:00

PATLAK: Sarıgül Mafya Yolsuzluk

Başbakan Erdoğan'ın bugün açıklaması beklenen 'Mustafa Sarıgül Raporu'na Milat ulaştı. CHP Araştırma Komisyonu'nun, Kasım 2004'te yazdığı belgede tüyler ürperten iddialar var

İbrahim SARP

İLK İNCELEME

Her şey İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun, 2004 yılında Şişli Belediye'sindeki yasalara aykırı uygulama ve işlemlerle ilgili olarak soruşturma başlatmasıyla ortaya çıktı. Müfettiş Rıdvan Aydın tarafından hazırlanan rapor üzerine CHP de Genel Başkan Deniz Baykal'ın talimatıyla bir Araştırma Komisyonu oluşturdu.

ADAM VURMALAR

Bakanlık Teftiş Kurulu Raporu'nda şu bilgiler yer aldı: 11 Şubat 2004 tarihli Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Özata'nın mafya usulü ile bacağından silahla yaralanması üzerine Emniyetçe başlatılıp derinleştirilen inceleme ve sorgulamalar, şaşırtıcı gerçekleri su yüzüne çıkarmıştır.

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ

Müfettiş Aydın'ın raporunda "Şişli Belediye'sinde organize bir suç örgütü ile karmaşık ilişkilerin varlığı ortaya çıkmış, imar uygulamalarında parasal çıkar sağlamak ve rüşvet alıp vermek için tehdit, şantaj, şiddet ve adam vurma yollarına başvurulduğu anlaşılmıştır" denildi.

CHP HAREKETE GEÇTİ

Bu raporla birlikte, Şişli Belediyesi ile ilgili olarak "yolsuzluk, rüşvet ve haksız kazanç elde etme" iddiaları ortaya çıkınca CHP Merkez Yönetim Kurulu, vakit geçirmeden iddiaların incelenmesi gerektiğini vurguladı ve bunun için bir Araştırma Komisyonu kuruldu.

CHP Araştırma Komisyonu, raporunun girişinde şunları belirtti: Komisyonumuz, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hakkında sadece savcılığa intikal eden hususları değil soruşturmaya konu olmamış ve fakat kamu vicdanını sızlatan diğer çarpık imar uygulamalarını rüşvet ve yolsuzluk olaylarını da incelemiştir.

Belgelerle yolsuzluk

İşte o rapordan bir bölüm: Örneğin bir olayda, 31 Aralık 1998 tarihli Yapı Ruhsatına 21.11.2002'de tadilat projesi verilmiştir. Yasanın hükmü çiğnenmiş temdit, yapı denetimine sokulmamıştır. Tadilat projesi ile rezidans, otel ve sinemalar eklenmiş, Büyükşehir Belediye Meclisinden onay alınması gerekirken alınmamıştır. İnşaatta en az 90 bin metrekarelik fazlalık oluşmuştur. Bu proje ile gerçekleştirilen inşaattaki daireler (200-1.500.000) dolar fiyatla satılmıştır. 179 konutun satımından elde edilen rant, yüz milyon dolar meblağlara varmıştır.

Üst düzey bir yönetici

Öte yandan yine Emniyet Müdürlüğünün telefon dinlemeleri ile ulaşılan fevkalade önemli bir olay da; savcılık dosyasındaki bilgi, belge, sanık ve tanık ifadelerinde Şişli Belediyesinde görevli memur, müdür, daire başkanı ve başkan yardımcıları makamı, sıfatı ve isimleri ile söylenmiş sadece bir kişinin ismi "Belediye Üst Düzey Yöneticisi" olarak dile getirilmiştir. Bir Belediye Başkan Yardımcısı'nın da üzerinde üst düzey yönetici kim olabilir? Kuşkusuz Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarif edilmiştir. Garanti Bankası İş Merkezindeki yedi kaçak katlı inşaat ruhsatı alınabilmesi için Şili Belediyesindeki 'üst düzey yönetici' ile diyalogu iyi olan bir aracının seçilmesi, 300 bin dolar rüşvet karşılığı Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aslan'nın iskan iznini imzalaması ve arcının üst düzey yöneticiye parayı vermek için telefon ettiği, onun talimatı ile 250 bin doların yardımcısı Osman Aslan'a verildiği kanıtları ile açıkca ortaya çıkmıştır. Bu olayda çok ilginç ve çarpıcı bir gerçek ortaya çıkmıştır. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Rıdvan Aydın'ın 04.08.2004 tarihli Tevdi Raporu'nun 10'uncu sayfasında 300 bin dolar rüşvet karşılığı Başkan Yardımcısı Osman Aslan'ın iskan İznini imzaladığı aracı Nurettin Tarkan Baykara tarafından söylenmiş ve fakat dosya üzerinde yapılan incelemede binanın 'iskan izninin' bulunmadığının tespit edildiği yazılmıştır. Kısacası bu olay, "Yapı Kullanma İzin Belgesi verilmemiştir ki 300 bin dolar rüşvet alınmış olsun" çelişkisi ile gerçekleştirilmek istenmiş ve Tevdi Raporu'nun bu bölümü de böyle bir mantık üzerine oturtulmuştur.

DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ

u2026 Dosyamızda bulunan bütün evraklar incelendiğinde ortaya vahim bir tablo çıkmaktadır. Bu tabloyla Şişli bölgesinde bulunan özel şahıslara ve şirketlere büyük rantlar temin edildiği anlaşılmaktadır.

Bu rantın toplam büyüklüğü milyar dolarlarla ifade edilen boyuttadır.

Denilebilir ki bu önemli bulgulara ilgili müfettişler neden ulaşamadılar?

Sürekli teftiş edilen Şişli Belediyesinde ancak bir tek müfettiş bsir takım bulgulara ulaşmış o da gerekli soruşturmayı açmıştır.

Ancak diğer belgelere ulaşılamamıştır. Çünkü dosyalar teknik terimiyle temizlenmiştir. Evraklar çıkartılmış, dosyalar boşaltılmış v.s. Bu nedenle müfettişin önüne hep eksik bilgiler konulmuş ve gerçeklere ulaşılması engellenmiştir. Raporumuz incelendiğinde görülüyor ki yasalar açıkça ihlal edilmiş, tahrifatlar yapılmış, usulsüzlükler diz boyu olmuştur.

SONUÇ BÖLÜMÜ

Dosyamız içeriği incelendiğinde yapılanları gerememe, yapılanları bilememek ve yapılanları örtbas etmek mümkün değildir. Bu olayların siyasi sonuçlarının faturası ağır olacaktır.

Bu faturaların Cumhuriyet Halk Partisi'ne ödettirilmesine kimsenin hakkı ve yetkisi yoktur.

Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Belediye Meclis Üyesi Bayram Özata'nın Cumhuriyet Halk Partisi ile ilişkilerinin kesilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş ve raporumuz gereği için ekleriyle birlikte Merkez Yönetim Kurulumuza arz edilmiştir.

Saygılarımızla

İmzalar

Mehmet ali Özpolat

MYK Üyesi

İstanbul Milletvekili

İsmet Atalay

PM Üyesi

İstanbul Milletvekili

Sırrı Özbek

İstanbul Milletvekili

WikiLeaks belgelerinde

Sarıgül de var

CHP'ye yeniden üyeliğe kabul edilen hatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen Mustafa Sarıgül hakkında, Wikileaks belgelerinde de ilginç iddialar yer alıyor. Bunlardan bazıları, Sarıgül'ün mafyayla iş yapması ve rüşvet.

Sarıgül hakkındaki rüşvet iddiası da belgeye şöyle geçmiş:

"6 Kasım'da CHP Genel Sekreteri, parti içi soruşturmalarda, Şişli Belediye Başkanı hakkında yolsuzluk iddiaları ortaya çıktığını belirtti. Hazırlanan rapora göre Sarıgül, yıllar önce, yasaya uymayan inşaatlara izin vermek için 300 bin dolar rüşvet aldığı gerekçesiyle partisinden atılmayla yüzyüze. u2026 Hem İstanbul Konsolosluğuna hem de Ankara'da Büyükelçiliğe Sarıgül'ün yolsuzlukları ve pis kokan iş ilişkileri hakkında istihbarat geldi. Burada şüpheli inşaat ruhsatları verilmesi belediye başkanlarının makamlarını şahsi kazanca çevirme yollarından biri. Öte yandan 300 bin dolar Sarıgül'ün yolsuzluğunun üst sınırı ise, bu onu İstanbul'un en temiz belediye başkanlarından biri yapar."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin