Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İŞTE MERKEL'İN PLANI

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi'nin raporlarına göre Almanya, ülkedeki mültecileri geri göndermek istiyor. Merkel'in planı ise bunları Türkiye'ye yollamak. Ancak Türkiye bu plana sıcak bakmıyor.
İŞTE MERKEL'İN PLANI
29 May 2016 10:06:00
Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi'nin raporlarına göre Almanya, ülkedeki mültecileri geri göndermek istiyor. Merkel'in planı ise bunları Türkiye'ye yollamak. Ancak Türkiye bu plana sıcak bakmıyor.

SÜLEYMAN KARAKULLUK / İSTANBUL

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel'in son 4 ayda neden 5 kez Türkiye'ye geldiğinin sırları yeni yeni ortaya çıkıyor. Kısa adı UHİM olan Uluslar arası Hak İhlalleri İzlime Merkezi'nin raporlarına göre "Almanya mültecileri geri göndermek için yasa hazırlıyor."

Yasaya göre mültecileri Suriye'ye gönderemeyecek olan Almanya, bunları Türkiye'ye göndermeyi planlıyor. Peki bu plan nasıl işleyecek? AB'nin en demirbaş ülkesi olan Almanya, Türkiye'ye verilecek olan 6 milyar Avro tutarındaki paranın aktarımını geciktiriyor.

Neden geciktiriliyor?

Bu gecikmenin perde arkasında ise Almanya'daki mültecilerin Türkiye'ye gönderilmesi planı yatıyor. Buna göre 6 milyar Avro'luk yardımı özellikle geciktiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkemizi Almanya'dan gelecek mültecileri kabul ettirmeye zorluyor.

Merkel son olarak mültecilerin barındırıldığı yerlere giderek incelemelerde bulunmuştu. Oysa asıl amaç Almanya'dan gelecek mültecilerin nerelere yerleştirilebileceğini görmekti. Türkiye, eğer Almanya'dan mültecileri alırsa, AB'nin vereceği 6 milyarlık yardım kısa sürede gelecek.

Suriye'ye gönderemiyor

Cenevre Mülteciler Sözleşmesi, mültecileri kendi ülkelerine göndermeye izin vermiyor. Bu yüzden Almanya, sınırları içindeki mültecileri bize göndermek istiyor. Zira Almanya'da daha önce mültecilere kapılarını açan Angela Merkel'e karşı tepkiler iyice artmaya başladı. Bu tepkileri azaltmanın tek yolu 5 milyon mülteciyi barındıran Türkiye'ye, Almanya'daki mültecileri de göndermek.Almanya Hükümetinin Mülteciler Koordinatörü Peter Altmaier, "Türkiye ve başka ülkelerle bu konuda müzakereler yapıyoruz" demekten çekinmiyor. Almanya, kendi ülkesine gelen mültecilerin Türkiye üzerinden geldiğini ve çeşitli suçlara karıştıklarını ileri sürerek bunların yeniden Türkiye'ye gönderilmesini istiyor.

50 bin mülteci çıkarıldı

Altmaier 2016 yılı başından itibaren bu tarihe kadar 50 binin üzerinde mültecinin Almanya'dan çıkarıldığını söylerken bu mültecilerin hangi ülkelere gönderildiği konusunda bilgi vermekten kaçındı. Sonuç olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in son 4 ayda neden 5 kez Türkiye'ye geldiği böylece anlaşılmış oldu.

Amaç, AB'nin vereceği paranın akışını hızlandırma karşılığında Almanya'dan çıkarılacak mültecilerin Türkiye'ye yollanması. Türkiye hükümeti ise bu konuda kararsız ve gelebilecek tepkilere nasıl bir cevap verileceği konusuna çözüm aranıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu plana karşı çıktığı alınan bilgiler arasında bulunuyor. Hatta son hükümet değişikliğinin bu krizden kaynaklanmış olabileceği ileri sürülüyor