Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.21
Gram Altın
2990.19
BIST 100
8975.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstavrit tükenmeden önlem alınacak

İstavrit miktarının göre giderek azalması nedeniyle harekete geçen KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, hazırladığı ''Yumurtadan Sofraya İstavrit Yetiştiriciliği' projesine destek arıyor.
İstavrit tükenmeden önlem alınacak
24 Şubat 2013 07:01:00
İstavrit miktarının göre giderek azalması nedeniyle harekete geçen KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, hazırladığı ''Yumurtadan Sofraya İstavrit Yetiştiriciliği' projesine destek arıyor.

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Deniz Ekolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Altınok yaptığı açıklamada, istavritin azalma nedenlerini tespit etmek amacıyla araştırma yaptıklarını söyledi. Bu nedenle ''Yumurtadan Sofraya İstavrit Yetiştiriciliği'' projesi hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Altınok, Araştırmamız çerçevesinde doğadan topladığımız yumurtaları laboratuar ortamında açtık ve istavriti belli bir büyüklüğe getirdik. Böylece yumurtadan sofraya istavriti getirebileceğimizi gördük'' ifadelerini kullandı.

Acilen önlem alınmalı

TÜBİTAK'a sundukları proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Altınok "Projemiz TÜBİTAK tarafından 'bu balık yeterince av vermektedir' gerekçesiyle reddedildi. Oysa zamanında çipura, levrek de yeterince av vermekteydi ama şimdi bu balıkları sadece yetiştiricilikte görüyoruz. Yine aynı şekilde Japonya'daki sarıkuyruk da tamamen avcılıktan geliyordu, şimdi ise yetiştiricilikle elde ediliyor. Alternatif olarak yaz ayında balık yemeye çalışsanız çipura, levrek ve alabalık var. Acilen önlem alınmazsa zamanla istavritte bu balıklar gibi yetiştiricilikle elde edilecek. Bu nedenle projemiz önemli. Alternatif olarak istavrit balığı sunmayı önermiştik ama reddedildi" dedi.

Projenin maliyeti 150 bin TL

Yumurtadan alınan istavritin yaklaşık 2 yılda 50-100 gram ağırlığa rahatlıkla ulaşabildiğini vurgulayan Prof. Dr. İlhan Altınok "Çalışmamıza özel sektörden destek gelirse seve seve yaparız. Projenin uygulama maliyeti 150 bin lira civarında. Uygulamanın yaygınlaştırılması özel sektör kanalıyla olacak. Yetiştiriciliği, kuluçkahanelerin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bilgilerin yer aldığı kitapçık hazırlayacağız, kendileri de uygulayacak" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme