Dolar (USD)
34.46
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2924.28
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstanbul'un her yanında bu turuncu kutulardan var! İçinde ise...

İstanbul'un 39 ilçesinde hastane, okul ve toplu yaşam alanlarına kurulan konteynerler, vatandaşların arama-kurtarma faaliyetlerine etkin şekilde katılabilmesini sağlamak amacıyla büyük önem taşıyor. Bu konteynerlerin kullanımına dair farkındalığın artırılması hedefleniyor.
İstanbul'un her yanında bu turuncu kutulardan var! İçinde ise...
17 Ağustos 2024 14:41:54
İstanbul'un 39 ilçesinde hastane, okul ve toplu yaşam alanlarına kurulan konteynerler, vatandaşların arama-kurtarma faaliyetlerine etkin şekilde katılabilmesini sağlamak amacıyla büyük önem taşıyor. Bu konteynerlerin kullanımına dair farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Haber: Marina Mussa

17 Ağustos 1999'da Kocaeli Gölcük merkezli meydana gelen ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Marmara Depremi'nin ardından, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezince 2000'li yılların başında kentin 39 ilçesine yerleştirilen afet konteynerlerinin sayısı, yaşanan hırsızlık olayları nedeniyle zamanla azaldı. 2009 yılında bu konteynerlerin sorumluluğu ilçe belediyelerine devredildi.

Hastane, okul bahçeleri ve toplu yaşam alanları gibi noktalarda bulunan turuncu renkli afet konteynerlerinin sayısı, İstanbul'da 574'e ulaştı. Bu konteynerler, ihtiyaç anında vatandaşların kullanımına sunulmak üzere jeneratör, kırıcı ve delici aletler, su tankı, kriko, kazma, çadır, baret, aydınlatma ekipmanları, yangın tüpü ve halatlar gibi malzemelerle donatılmıştır. Ancak, bu konteynerlerin amacı ve işlevi hakkında vatandaşların yeterli bilgiye sahip olmadığı belirtiliyor.

Fatih Belediyesi Afet Yönetimi Birimi Sorumlusu ve Şehir Plancısı Murat Acar, AA muhabirine, Fatih'te 22 deprem afet konteyneri bulunduğunu belirterek, bunların, olası bir afet durumunda vatandaşların içerideki cihazları kullanarak ilk temel müdahaleyi yapmalarına yönelik geliştirildiğini kaydetti.

Konteynerlerden ilçe belediyelerinin sorumlu olduğunu ve AFAD'ın konteynerlerle ilgili belediyelere destek sunduğunu anlatan Acar, "Bu konteynerlerin anahtarları da yine sorumlu olan belediyelerimizde. Aynı zamanda emniyet teşkilatıyla da bunlar paylaşılıyor. Olası hırsızlıklara ve zarar görmelere karşı bu şekilde önlemler alınmış durumda." dedi.

Konteynerlerde ilk müdahale için gerekli temel aletlerin olduğunu ifade eden Acar, şunları söyledi:

"Olası bir afet ve acil durum anında orada bulunan vatandaşlarımızın ve oraya intikal edecek arama-kurtarma ekiplerinin kullanabileceği temel malzemeler var. Aynı zamanda ileri seviyede kullanılabilecek hiltiler var. Eldivenler, ilk yardım çantaları, bazı ilaçlar var. Bunların da bazı tarih aralıklarında yenilemesi yapılıyor. Çadır alanları kurulması ihtiyacına yönelik çadırlar var. Bir afet sonrasında akla gelebilecek birçok malzeme mevcut. Jeneratörler, su ihtiyacını karşılayacak şekilde sular... Hem vatandaşların hem de arama-kurtarma ekibinin kurtarma malzemesi olarak kullanabileceği çeşitli malzemelerimiz var."

"Vatandaşlarımızı bilgilendirmeyi hedefliyoruz"

Acar, her mahallede konteynerler için görevliler oluşturduklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Hırsızlık olayları dolayısıyla ne yazık ki anahtarları vatandaşlarla paylaşmamız uygun olmuyor. Anahtarlar ancak kamu kurumlarının uhdesinde bulunuyor. Görevliler konteyneri açtıktan sonra vatandaşlarımız da kazma, kürek, çekiç gibi basit aletleri kullanabilir. İnsan hayatı söz konusu olduğu için buradaki arama-kurtarma aletleriyle bazı müdahalelere izin verilebilir. Afetlere müdahale profesyonellik gerektiren bir süreç. Bunu, bu konuda bilgi sahibi kişilerin yapmasını arzu ediyoruz. Bununla ilgili hem AFAD hem de Fatih Belediyesi olarak çeşitli projelerimiz var. Vatandaşlarımıza temel arama-kurtarma ve malzeme kullanımı bilgilerinin verilmesini arzu ediyoruz. Vatandaşlarımızı buradaki cihazların kullanımı noktasında bilgilendirmeyi hedefliyoruz."

Deprem afet konteynerlerinin bilinirliğine ilişkin de Acar, "Vatandaşların birçoğu bunların farkında olmuyor ya da ne olduğunu bilmiyor. Biz bu konteynerlerin görünür yerlerde olmasına özen gösteriyoruz. Konteynerlerin üzerinde bilgilendirici tabelalarımız da mevcut. Özellikle vatandaşlarımızın sık gittiği, bulunduğu yerlerde olmasına dikkat ediyoruz. Güvenlik de çok önemli bir husus." diye konuştu.

Acar, Fatih Belediyesi olarak tüm mahallelerde afet eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini de ifade ederek, bunu daha da yaygınlaştırıp vatandaşları temel bilgilere sahip kılmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

"Hiç böyle bir şey görmedim"

Vatandaşların birçoğunun, deprem afet konteynerleriyle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığı görüldü.

Oğuzhan Demir, daha önce deprem afet konteyneri görmediğini ve ne olduğunu bilmediğini ifade ederek, "Hiç böyle bir şey görmedim. Kahramanmaraş depreminden sonra özellikle böyle önlemler daha önemli. Bu tarz şeylerin hayatımızda olması gerekiyor. Anahtarının nerede olduğuna dair hiçbir tahminde bulunamıyorum. Normalde acil durumda açılabilmesi için anahtarsız olması gerekiyor." dedi.

Fuat İskanoğlu da afet konteynerinin ne olduğunu bilmediğini ancak ilk müdahale için anahtarlarının yakında olması gerektiğini söyledi.

Konteynerleri daha önce gördüğünü dile getiren Tahsin Çalman ise "Bunlar deprem konteyneri ama kilitli. Deprem olduğunda bunu kim açacak? Vatandaşa kim yardımcı olacak?" diye konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin