Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.32
Gram Altın
2836.21
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstanbul'daki hastaneler yaralı depremzedelere kucak açtı

11 Şubat 2023 16:29:26
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat'ta saat 04.17'de 7,7; Elbistan'da ise 13.24'te 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerden Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay da etkilendi. 10 ilde yıkıma yol açan depremin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmasıyla binlerce yaralı, enkazların altından çıkarıldı.​ Enkazdan yaralı olarak çıkarılanlar, ilk müdahalenin ardından Sağlık Bakanlığı ve AFAD koordinasyonunda yakın iller ve büyükşehirlerdeki hastanelere askeri uçaklar ve ambulans uçaklar ile sevk edilmeye başlandı. "Sağlık başkenti" olarak adlandırılan İstanbul'a da ilk yaralılar, 6 Şubat'ı 7'sine bağlayan gece getirildi.

Havalimanlarında ambulanslara aktarılan yaralılar Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi kentin neredeyse tüm kamu, üniversite ve özel hastanelerinde tedavi altına alındı.

Depremzedeler için özverili bir çalışma yürütülen hastanelere, bölgelerden yaralılar sevk edilmeye devam ediyor. Bazı yaralıların tedavileri sürerken tedavileri tamamlananlar ise taburcu ediliyor.

Hastalara hem tıbbi hem sosyolojik destek sağlanıyor

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, sürece ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem sonrası ilk etapta İstanbul ve diğer illerden sağlık ekiplerinin tıbbi ekipmanlarla bölgeye intikal ettiklerini söyledi.

Depremin etkisinin ciddi bir alana yayıldığını hatırlatan Yiyit, hasta transferlerinin büyük kısmının yakın illere helikopterlerle, uzak mesafelere ise Sağlık Bakanlığının tek, iki ya da dört yataklı ambulans uçaklarıyla yapıldığını, askeri uçaklarla da 50, 70 kadar büyük hasta gruplarının transfer edildiğini, bu şekilde nakillerin hiç durmadan sürdüğünü anlattı.

Yiyit, sevk edilen yaralılara triyaj yapıldığını, durumlarının ciddiyetine göre, hastanelerin de rol ve büyüklükleri baz alınarak sağlık kuruluşlarına nakillerin sağlandığını anlattı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin havaalanına yakın olduğunu hatırlatan Yiyit, mümkün mertebe ağır hastaları almaya çalıştığını, bunun yanında diğer hastanelerin de kendi büyüklüğüne, gücüne göre yaralıları paylaştığını dile getirdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin