Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstanbul'da Ekim ayı perakende fiyatları açıklandı

İstanbul Ticaret Odası'nın raporuna göre, İstanbul'da perakende fiyatlar Ekim ayında aylık yüzde 3,69 oranında yükseldi.
İstanbul'da Ekim ayı perakende fiyatları açıklandı
01 Kasım 2023 14:12:28
İstanbul Ticaret Odası'nın raporuna göre, İstanbul'da perakende fiyatlar Ekim ayında aylık yüzde 3,69 oranında yükseldi.

İstanbul Ticaret Odası'nın Ekim ayı perakende ve toptan fiyat endeksleri verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyatlarında yıllık artış Ekim'de yüzde 72,73 olarak gerçekleşti. Bu oran, Eylül ayında yüzde 73,18 seviyesindeydi. Geçen yılın aynı döneminde yıllık artış yüzde 108,77 ile rekor bir seviyeye ulaşmıştı.

Ekim 2023'te perakende fiyatlarında bir önceki aya göre giyim harcamaları grubunda yüzde 15,33, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 4,58, gıda harcamalarında yüzde 4,28, ev eşyası harcamalarında yüzde 4,05, konut harcamalarında yüzde 1,82, diğer harcamalarda yüzde 0,08 artış görülürken, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde -1,38 ve ulaştırma ile haberleşme harcamalarında yüzde -2,33 azalış ortaya çıktı.

Enflasyon nedir?

Enflasyon, bir ekonominin genel fiyat düzeyinde sürekli bir artışı ifade eder. Bu artış sonucunda bir para biriminin satın alma gücü azalır ve tüketiciler daha fazla para harcayarak aynı mal ve hizmetleri alır. Enflasyon, bir ekonominin sağlığı ve istikrarı için önemli bir göstergedir. Ekonomistler, enflasyonun aşırı yüksek veya aşırı düşük olmasının olumsuz etkilere yol açabileceğini düşünürler.

Enflasyonun başlıca nedenleri:

Talep Enflasyonu: Talep enflasyonu, tüketici talebinin artmasına ve bu artışın fiyatların yükselmesine neden olmasına dayanır. Bu durumda tüketiciler daha fazla mal ve hizmet talep ederler, bu da fiyatların yükselmesine yol açar.

Maliyet Enflasyonu: Maliyet enflasyonu, üretim maliyetlerinin artmasına dayanır. İşçi ücretleri, hammadde fiyatları veya diğer üretim maliyetlerindeki artışlar sonucunda şirketler fiyatlarını yükseltmek zorunda kalır.

Para Miktarı Artışı: Bir ekonomide para arzının hızla artması, enflasyona yol açabilir. Daha fazla para dolaşımı, talep artışına ve fiyatların yükselmesine neden olabilir.

Enflasyonun yüksek seviyelerde olması, tasarrufların değer kaybetmesine, sabit gelire sahip kişilerin alım gücünün azalmasına ve ekonomik belirsizliğe neden olabilir. Bu nedenle merkez bankaları ve hükümetler, enflasyonu kontrol etmek ve ekonomiyi dengelemek için para politikalarını kullanırlar. İdeal olarak, bir ekonomide düşük ve istikrarlı bir enflasyon oranı hedeflenir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin