Dolar (USD)
34.33
Euro (EUR)
36.41
Gram Altın
2843.15
BIST 100
9420.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstanbul son sunumunu yaptı

İstanbul'un 2020 olimpiyatları ev sahipliği için son sunumu, Arjantin'de gerçekleştirilen Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantısında yapıldı.
İstanbul son sunumunu yaptı
07 Eylül 2013 17:06:00
İstanbul'un 2020 olimpiyatları ev sahipliği için son sunumu, Arjantin'de gerçekleştirilen Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantısında yapıldı.
2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapmak için aday olan İstanbul'un Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki sunumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yapıldı.
Hilton Otel'de gerçekleştirilen 125. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Genel Kurulu'nda sinevizyon eşliğindeki sunumda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un ilk olimpiyat adaylığı sırasında 19 yaşında olduğunu hatırlatarak, ''Bugün 41 yaşındayım. Türkiye'nin Gençlik ve Spor Bakanı olarak huzurunuzdayım ve bu zaman zarfından Türkiye'nin nasıl olgunlaştığını gördüm'' dedi.
Haziran ayında Türkiye'nin evsahipliği düzenlenen Akdeniz Oyunları'na dikkati çeken Kılıç, şunları söyledi:
''Akdeniz Oyunları, bizim açımızdan adeta altyapımızı test etmemiz için imkandı. TOKİ bizim altyapı kurumumuz, 7 yıllık bir inşaat programını sadece 18 ay içerisinde tamamlayarak Akdeniz Oyunları'na yetiştirdi. Türkiye, sporu herkes için erişilebilir kılmaya devam ediyor. 776 yeni spor merkezi hale hazırda inşaa ediyoruz. 2014 yılı sonu geldiği zaman 568 tanesini tamamlamış olacağız. Taahütlerimizi yerine getiriyoruz ve sizin içinde taahütlerimizi yerine getireceğiz.
500 milyon ABD doları tutarında ulusal spor planımız var yıllık olarak. İstanbul 2020 programı gerçeği dönüşse de gerçekleşmese de biz olimpiyat ve paralimpik ruhunu Türkiye'de yeniden inşaa etmek için bu bütçeyi spora ayırmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Çünkü eksiksiz bir desteği sağladığı bu yolculuk sırasında. Aynı zamanda Prof Dr. Erdener'le birlikte çalışıyoruz.''
''Dopinge karşı sıfır toleransımız var'' diye konuşan Kılıç, bu konuda uygulanan politikaya dikkat çekerek, şunları kaydetti:
''Bizim politikamız gayet net gerçekten dopinge karşı sıfır toleransımız var. Türkiye dopingle mücadele inisiyatiflerini daha da güçlendirme ve bu alandaki yatırımlarını daha da artırmaya devam edecek. Aynı zamanda yasaklanmış olan maddelerin ithalat, ihracat ve satışını engellemek için gerekli olan yasayı da geçirecek. Aynı zamanda doping kullanımış olan bütün sporcularda Ceza Kanunu kapsamında soruşturmaya tabi tutacaklar.''
Başbakan Yardımcısı Babacan: "Misafirperverlik, spor aşkı, eğlence aşkı, Türkiye bu işte"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yaptığı sunuma, ''Mükemmel bir misafirperverlik. Spor aşkı, eğlence aşkı, Türkiye bu işte" diye başladı.
Ulaştırmaya 10 yıldır yapılan yatırımlara değinen Babacan, şöyle konuştu:
"2000 yıldır bildiğiniz gibi İpek Yolu, Asya'dan Avrupa'ya İstanbul'dan geçiyor. Marmaray, aynı zamanda ilk olarak iki kıtayı birleştiren ve dünyanın en derin metro veya raylı ulaşım imkanı sağlayacak, bu proje de İstanbul'da gerçekleştiriliyor. İlk defa böylelikle İpek Yolu, iki kıtayı birleştirecek.
Biz, bu yatırımları gerçekten kendimize güvenerek hükümetiniz desteğiyle yapmayı başardık. OECD tahminlerine göre Türkiye, üyeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olacak ve yüzde 5,6 büyüme rakamına ulaşacak 2020 yılına olan süreçte. Türkiye, 10 yıllık süreçte dünyanın en önde gelen 10 ekonomisinden biri haline gelecek. 2002'den bu yana kişi başına düşen gelirimiz 3 kattan fazla arttı."
Türkiye'nin, Avrupa'da gençler arasındaki işsizlik oranın en düşük olduğu ülkelerden biri olduğunu ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
"Şu anda Uluslararası Olimpiyat Komitesinin bildiğiniz gibi kaygılarında mali sorumluluk da taşıması gerekiyor. Aynı zamanda fazla harcamaların önüne geçmesi ve şehirlerin makul bir bütçeyle oyunlara evsahipliği yapmasını temin etmesi gerekiyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesinin bu beklentileri karşılayabilmesi için İstanbul da mali sorumluluklarının bilincinde bir seçenek olarak komitenin karşısına çıkıyor. Bizim operasyonel bütçemiz en düşük bütçedir, 2.9 milyar dolarlık bir bütçe öngörüyoruz ve aynı zamanda sermaye harcama bütçemiz de 1,1 milyar dolar olarak adaylar arasında en düşük bütçedir.
Geçtiğimiz 10 yıl içindeki hükümet bütçesine baktığımız zaman, aslında İstanbul olimpiyatlarının bizim bütçemizde herhangi bir olumsuz sürprize yol açmayacağını ya da medyada bu harcamalar nedeniyle olumsuz bir haberin yer almayacağını şimdiden söyleyebilirim. Çünkü bu zaten bizim kendi ulusal hukukumuz çerçevesinde tahsis edilmiş ve olimpiyatları almasak da spora harcayacağız paradır."
Babacan, olimpiyatlar tarihinde ilk defa Uluslararası Olimpiyat Komitesinin, bütün hükümet kuruluşlarının faaliyetlerini koordine etmek üzere yasama görevine sahip bir komite atadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylelikle hiçbir gecikme olmayacak. Aynı zamanda TOKİ'de yarın itibarıyla altyapı çalışmalarını başlatabilecek yetkiye haiz. İstanbul 2020, teknik olarak mükemmel, oyunlara evsahipliği yapmaya hazır. Böylelikle bir ulusu ve şehri dönüştürebiliriz. İstanbul 2020, belirsizliklerin ortaya çıkacağı değil büyümenin ön plana çıkacağı oyunlar olacak.
Ve tarih şunu ortaya koyuyor; evsahibi şehrin hedefleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin hedefleriyle örtüşüyorsa olimpiyatlar çok başarılı oluyor. Bizim hedeflerimiz örtüşmektedir. Zaman, İstanbul'a evet deme zamanıdır."
İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Arat: "Teşekkürlerimi iletiyorum"
İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat da Türkiye'nin olimpik değerler üzerine bina edilen bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin hikayesi... Türkiye, olimpik değerler üzerine bina edilen bir ülkenin hikayesi... Son 20 yılda 5. defa aday olduk ve birçok insanla tanışma fırsatı bulduk. Aralarında rakiplerimiz de var ama bu seyahati dost şehirlerimizle yapmış olmak bizim için çok önemli. Bize gerçekten çok önemli bir miras bırakıyorsunuz. Kalbimin en derinliklerinden teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.
Sunumlarında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) neden İstanbul'u seçmesi gerektiğini anlatacaklarını aktaran Arat, "Bugün, neden İstanbul'u seçmenin vakti geldiğini anlatacağız. İstanbul'un 2020 yılında mükemmeliyeti nasıl sunacağını sizlere anlatacağız. Bu, Türkiye'nin isteğidir. Olimpiyat hareketi, sporun üstüne geçtiğinde ve dünyayı birleştirdiğinde en önemli hale gelir. Lütfen İstanbul 2020'yi hayal edin" ifadelerini kullandı.
IOC Üyesi ve TMOK Başkanı Erdener: "Türkiye'nin tarihi zaten spor üzerine kurulmuş"
IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, Türkiye'nin spor kültürü üzerine kurulduğunı söyledi.
Arat'tan sonra söz alan Erdener, İstanbul'un Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllar boyunca başkentliğini yaptığını hatırlatarak, "İstanbul, coğrafyası, sanat, kültür ve siyasi önemi çok yüksek bir şehir. Türkiye'nin tarihi zaten spor üzerine kurulmuş. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, olimpiyat değerlerine çok önem veren ve bu değerleri Türk toplumunun özüne işlemiş bir kişi" diye konuştu.
Türkiye'nin olimpiyat düzenleme isteğini merhum eski TMOK Başkanı Sinan Erdem'den devraldıklarını aktaran Erdener, "Ondan sonra atletlerimiz, sporcularımız ve toplumumuz çok önemli geliştirme programları uyguladık. Dopingle mücadele konusunda hükümetimizle birlikte çok önemli programlar ve taahhütler ortaya koyduk. WADA'nın bir üyesi olarak, doping konusundaki 'sıfır tolerans' politikamızı da sonuna kadar sürdüreceğimizi burada söylemek istiyorum" şeklinde görüş belirtti.
Çağla Büyükakçay
Milli tenisçi Çağla Büyükakçay ise Türkiye'nin 74 milyon nüfusa sahip olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Nüfusun çoğu 25 yaşın altında. Enerjiğiz, iyi eğitim aldık. Biz geleceğe örnek olmak istiyoruz. Kültürü, sporu seviyoruz, dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Olimpiyat sporcusu olmak ve olimpiyatları ülkeme getirmek istiyorum. Sekiz yaşımda tenis raketimi elime aldığımda, bu ilk görüşte aşktı. 10 yaşıma geldiğimde hayalim dünyadaki bir numaralı tenisçi olmaktı. 2010'da grand slam oynamaya hak kazanan ilk kadın Türk sporcu olmuştum. Şimdi benim neslimin hayali var; olimpiyatları ilk kez ülkemizde yapabilmek. Sizden tüm istediğim bana inanmanız, güvenmeniz."
Alp Berker
İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker de İstanbul'da oluşturulan ortaklıklarla sporun daha da ileriye gitmesine katkı sunacaklarını anlatarak, "İstanbul'daki oyunlar, bölgenin manzarasını değiştirecek ve bunu kalıcı olarak yapacak. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar için yeni bir pazar oluşturacak. Oyunlarımız, Avrupa içerisinde 27, Asya'da 10 olmak üzere alanlara yerleştirilecek. Geçmişteki oyunların planlamasına benzer bir planımız var. Unutulmaz bir organizasyon ortaya koymak, tüm sporseverler için büyülü bir oyunlar deneyimi ortaya koymak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Öte yandan sunumlar sırasında barkovizyonda İstanbul ve Türkiye ile ilgili görüntülere, halkın olimpiyat hakkındaki görüşlerine yer verildi.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin