İstanbul olimpiyatlara ağırlığını koydu
07 Eylül 2013 17:10:00
İstanbul tarihi kimliğinin yanı sıra görkemli özellikleriyle de rakiplerinin arasından sıyrılarak 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak istiyor.
İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı sürecinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) iletilen ve yapılacak tüm çalışmalar ile hazırlanacak tesisleri içeren dosyada, bu önemli hedef için aynı ölçüde önemli taahhütlerde bulunuldu.
IOC'ye daha önce verilen adaylık dosyasında, "İstanbul 2020" için özenle oluşturulmuş spor tesisleri planında, katılımcılar için optimum şartları sağlamak ve tarihi şehrin en görkemli özelliklerini gözler önüne sermek arasında ideal dengenin kurulması hedeflendi.
Tesis planlamasında, şehrin 4 ayrı bölgesini kapsayan, güçlü sürdürülebilirlik temalarıyla desteklenen, içinde belirli bir mantıkla konumlandırılmış 7 küme ve 5 tesis alanı içeren bir master plan oluşturulurken, ağırlıklı olarak mevcut nitelikli spor tesislerine öncelik tanınarak, 36 tesisin kullanılması planlandı.
Adaylık sürecinde, Olimpik Şehir Bölgesi, Sahil Bölgesi, Boğaziçi Bölgesi ve Orman Bölgesi adlarıyla planlanan alanların, mevcut ile yapılacak yeni tesislerle oyunlar için hazır hale getirileceği taahhüt edildi.
Olimpik Şehir Bölgesi
2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın en kapsamlı alanı olarak planlanan Olimpik Şehir Bölgesi, 2 kümede 2 tesis alanı ve müsabakaların yapılacağı 14 spor tesisini barındıracak.
Kuzeyinde orman, güneyinde Marmara Denizi olmak üzere şehrin genişleyen batı koridorunda konumlandırılan Olimpik Şehir Bölgesi, mevcut Olimpiyat Stadı'nı ve gelecekteki olimpiyat oyunlarında kullanılmak üzere özel olarak konumlandırılan 300 hektarlık alanı içeren bir bölge olarak dikkati çekerken, Olimpik Şehir Kümesi ile Esenler Kümesi'ni kapsayacak.
Olimpik Şehir Kümesi; İstanbul Olimpiyat Parkı, Olimpik ve Paralimpik Köy, Medya Köyü, Uluslararası Yayın Merkezi, Ana Basın Merkezi'ni içerecek. Kümenin merkezindeki İstanbul Olimpiyat Parkı içinde, önemli bir kentsel miras olan Olimpik Eğitim Merkezi yer alacak ve çok amaçlı alanlarda ihtiyaç duyulan sosyal tesisler, konutlar ve ticari bölümler bulunacak.
Olimpik Şehir Kümesi'nin merkezinde yer alan İstanbul Olimpiyat Parkı alanı, 10 spor tesisiyle 9 spor dalına ev sahipliği yapacak. Atatürk Olimpiyat Stadı, olimpik ve paralimpik müsabakalar için geliştirilecek. Olimpik jimnastik, paralimpik tekerlekli sandalye rugby ve tekerlekli sandalye basketbol maçları için Ulusal Arena inşa edilecek. Oyunlar sırasında oturma kapasitesi geçici olarak artırılarak badminton, boks, masa tenisi ve güreş müsabakaları için Olimpik Eğitim Merkezi Salonları yapılacak. Bu salonlarda ayrıca paralimpik dalında halter, masa tenisi, tekerlekli eskrim ve voleybol müsabakaları da gerçekleştirilecek.
Olimpik tenis ve paralimpik tekerlekli sandalye tenis müsabakaları için geçici ek oturma alanları yapılacak olan 17 adet kalıcı kort ve stat ile kulüp binası kompleksinden oluşacak Olimpik Tenis Merkezi yapılacak. Olimpik hokey ile 5 ve 7 kişilik paralimpik futbol müsabakalarına ev sahipliği yapacak 2 saha ve 1 adet kapalı tribünden oluşan Olimpik Hokey Merkezi inşa edilecek.
Bu alanda, olimpiyatlar süresince paralimpik yüzmenin yanı sıra olimpik yüzme, dalış ve senkronize yüzme müsabakalarının gerçekleştirileceği, 3 havuzdan oluşan kalıcı bir kompleks içeren Olimpik Su Sporları Merkezi yapılacak. Geçici bir tesis olarak burada Olimpik Sutopu Stadı da sutopu müsabakaları için hazırlanacak.
Olimpik Şehir Bölgesi'nin ikinci bölümü ise Esenler Kümesi adıyla inşa edilecek ve 4 yeni spor tesisini barındıracak. Olimpik ile paralimpik atış müsabakaları için Ulusal Atış Merkezi bünyesinde, 10 metre, 25 metre, 50 metre poligonlar, 1 final salonu ve trap-skeet atışları için açık hava poligonları inşa edilecek. Olimpik ile paralimpik binicilik müsabakaları için Ulusal Binicilik Merkezi bünyesinde bir ana alan, açık ve kapalı antrenman alanları, ahırlar, veteriner tesisleri ile bunların yanı sıra oyunlar bittiğinde 165 hektar genişliğinde bir parka dönüştürülecek olan çim pist olacak.
Bu küme içindeki Esenlen Spor Parkı alanında, kentsel miras niteliğinde kapalı bir spor tesis olan Olimpik Eskrim Merkezi ve kalıcı bir yüzme kompleksini içeren Esenler Pentatlon Parkı yer alacak.
Sahil Bölgesi
IOC'ye verilen adaylık dosyasındaki spor alanı bölgelerinden ikincisi, 2 küme, 1 tesis alanı ve 7 spor tesisini barındıran Sahil Bölgesi.
Tarihi yarımadadan Ataköy'e kadar olan sahil şeridi boyunca uzanacak bu bölgede, mevcut restorasyon programı ile uyumlu olarak halka açık yeni alanlar ve parklar da ortaya çıkacak.
Sahil Bölgesi'ne bağlı Tarihi Yarımada Kümesi'nde Altınkapı Parkı adı altında kurulacak tesiste, olimpik ve paralimpik yol bisikleti ile olimpik atletizm (yürüyüş yarışı) etkinlikleri düzenlenecek. Bu etkinlikler, Altınkapı'nın tam karşısından başlayıp, tarihi şehir surlarının çevresini dolanarak başlangıç noktasında sona erecek.
Yapılacak Altınkapı Marina, olimpik ve paralimpik triatlon müsabakaları için, mevcut Altınkapı Arena da olimpik hentbol ile paralimpik golbol müsabakaları için kullanılacak.
Bu bölgenin ikinci bölümü ise Ataköy Kümesi adıyla hazırlanacak ve bu küme, sahilden direkt bir hat üzerinden Tarihi Yarımada Kümesi'ne bağlanan bir bölgede konumlandırılacak.
Ataköy Kümesi'nde yer alacak Ataköy Tesis Alanı'nda, paralimpik tekerlekli sandalye basketbol eleme müsabakaları dahil tüm basketbol müsabakalarının oynanacağı Ataköy Spor Kompleksi, olimpik ile paralimpik judo, olimpik tekvando, olimpik bocce müsabakalarına ev sahipliği yapacak olan yeni Ataköy Arena, yine kalıcı olarak yapılacak Olimpik Veledrom tesisleri bulunacak.
Ayrıca yenilenecek Ataköy Marina, olimpik ve paralimpik yelken yarışları için kullanılacak.
Boğaziçi Bölgesi
Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları planı içerisindeki üçüncü bölge olan Boğaziçi Bölgesi, 2 küme, 1 tesis alanı, 7 spor tesisi ve tören alanını barındıracak.
Şehrin Avrupa ve Anadolu yakalarını buluşturan Bogaziçi Bölgesi, olimpiyatlara göz kamaştırıcı bir sahne de sağlayacak. Mevcut kıyı kesimlerinin korunması programının hızlandırmasıyla birlikte, bu bölgede yer alacak 7 spor tesisinin arka planında, tarihi yarımada, görkemli camiler ve boğaz manzarası yer alacak.
Liman Kümesi adıyla belirtilen alanın Boğaziçi Bölgesi'nin odak noktası olacağı ve yenilenecek Haydarpaşa Limanı'nı da içereceği vurgulanırken, devam eden liman aktivitelerinin aşamalı olarak kaydırılmasını ve tarihi tren garının yenilenmesini kapsayan bu projenin start aldığı ifade edildi
Bu küme içerisinde; olimpik ve paralimpik açılış ile kapanış törenlerine, maraton yarışlarına ev sahipliği yapacak Bağaziçi Stadyumu, olimpik ve paralimpik kürek, kano/kayak, olimpik su sporları (yüzme maratonu) için kalıcı bir spor tesis sağlayacak Boğaziçi Kürek Merkezi, geçici olarak hazırlanacak Boğaziçi Plaj Voleybolu Merkezi ve Boğaziçi Okçuluk Merkezi bulunacak. Kümede ayrıca, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'da olimpik futbol müsabakaları için önerildi.
Boğaziçi Bölgesi'nin ikinci kümesi ise boğazın Avrupa yakasına konumlandırılan Taksim Kümesi oldu. Toplam 2 müsabaka tesisini, konukları ağırlayacak oteller bölgesini, İstanbul Kongre ve Sergi Sarayı'nı barındıran bu alanda, yeni BJK İnönü Stadı'nda (Vodafone Arena) rugby maçlarının oynanması, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun ise Kongre Vadisi Oditoryumu adıyla yenilenerek olimpik halter müsabakalarına ev sahipliği yapması planlandı.
Orman Bölgesi
Adaylık dosyasındaki 4. bölge ise 1 küme, 1 tesis alanı ve 4 spor tesisiyle Orman Bölgesi oldu.
Belgrad Ormanı Kümesi'ni içeren bölge, İstanbul şehir merkezinin kuzey sınırına konumlandırıldı. Belgrad Ormanı'nın ihtiyaç duyulan yeşil alanları sağlaması açısından, şehrin kentsel imar planları açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulanırken, ulaşım için mevcut metro hattının yanı sıra, mevcut otoyol altyapısının tüm spor tesisleri birbirine bağlamak için güçlendirileceği kaydedildi.
Belgrad Ormanı Kümesi içerisinde, olimpik bisiklet (BMX ve dağ bisikleti) parkurunu içeren kalıcı Belgrad Ormanı Bisiklet Parkı ile Belgrad Ormanı Golf Kulübü adıyla yaklaşık 80 hektarlık bir açık alan üzerine kamu ve özel sektörün desteğiyle şampiyonalar için 18 delikli bir golf sahası yapılacak.
Bu bölgede, Galatasaray'ın kullandığı Seyrantepe Stadı (Türk Telekom Arena) olimpik futbol müsabakalarına ev sahipliği yapacak. Olimpik kano-kayak (slalom) yarışları için de yeni yapılacak Olimpik Akarsu Tesisi yer alacak.
Ataşehir Arena, bağımsız spor tesisi
Olimpiyat planlaması içinde İstanbul'daki tek bağımsız spor tesisi olarak Ataşehir Arena'nın (Ülker Sports Arena), olimpik voleybol müsabakalarına ev sahipliği yapması öngörüldü.
Olimpiyatların Türkiye'nin farklı noktalarında da yaşanması için futbol müsabakalarına İstanbul dışındaki şehirlerin ev sahipliği yapması da planlandı. Çeşitli otel, havalimanı, ulaşım tesisleri barındıran Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kayseri şehirleri, futbol müsabakaları için aday gösterildi. Hangilerinin futbol şehri olacağının, adaylık sürecinde kesinleşeceği ifade edildi.
Tesisler paralimpik için uyumlu
İstanbul 2020'de Paralimpik Oyunları'nın, herhangi bir ek tesis yapmadan, asgari seviyede uyarlamalarla hayata geçirilecek bir konseptle hazırlandığı aktarıldı.
Paralimpik Köy'ün yanı sıra paralimpik müsabakaları için aday gösterilen 21 spor tesisinin tamamının uluslararası ulaşılabilirlik standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanıp geliştirileceği vurgulandı.
İstanbul Olimpiyat Parkı sınırlarındaki 9 spor tesisiyle birlikte, olimpik müsabakalar için oluşturulacak bölgelerden 3'ü ve kümelerden 5'i paralimpik müsabakalar için de kullanılacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.