İştahsızlık neden olur?
Bazılarının çok istediği bazılarının ise korktuğu İştahsızlık neden olur? İştah kapanması neden olur? İştahsızlık nedenleri ve tedavisine dair merak edilenler haberimizde. İşte iştahsızlık nedenleri ve tedavileri...
İŞTAH KAYBI (İŞTAHSIZLIK) NEDİR?
İştahsızlık, aç olmadığınız duygusudur. Fazla yemek nasıl önemli bir sorunsa, iştahsızlık da önemli bir sorun olarak kabul edilebilir. Çünkü beslenme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan önemli sağlık problemlerine neden olabilir. İştahsızlığa yol açan sebepler ise fiziksel ya da psikolojik olabilir, başka bir rahatsızlığa bağlı olarak da iştahsızlık ortaya çıkabilir.
İŞTAH KAYBININ NEDENLERİ
Tıbbi olarak anoreksiya olarak adlandırılan iştah kaybı, çeşitli rahatsızlıklardan ve hastalıklardan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, ilaçların etkilerinden bazı durumlarda da altta yatan kanserin etkilerinden daha ciddi olabilir.
İştah kaybının nedenleri arasında hamilelik, metabolik problemler, kronik karaciğer hastalığı, KOAH, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kokain, eroin, hız, kemoterapi, morfin, kodein ve antibiyotik bulunur.
İŞTAHSIZLIK BELİRTİLERİ
– Kilo kaybı,
– Yaş ve boya uyumsuz kilo,
– Kilo almaktan korkup, yemek yememek,
– 3-4 ay üst üste regl olmama (kadınlarda),
– Halsizlik, nefes darlığı, konsantrasyon bozuklukları,
– Cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır.
İŞTAH KAYBI TEDAVİSİ
İştah kaybını tedavi etmenin ilk adımı, altta yatan nedenin belirlenmesi ve ele alınmasıdır. Bir kimsenin iştah kaybının ne kadar şiddetli olduğuna ve buna neden olabilecek herhangi bir komplikasyona bağlı olarak tedavide çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Çocuklarda çoğu nedeninin psikolojik olduğu bilinen iştahsızlık hastalığının tedavi yöntemleri ve reçeteleri bulunmaktadır. Yetişkinlerin psikolojik iştahsızlık problemlerinde, üzüntüden ve stresten uzak durmasının tedavi seyrini büyük derece etkilediği iştahsızlık tedavisinde, verilen ilaçların düzenli kullanılması ve verilen beslenme listelerine uyulması kişilerin iştahsızlık problemlerine son vermektedir.
Fiziksel nedenlerden şüphelenen kişilerin doktorlara başvurması gereken iştahsızlık probleminde hekimler genellikle sorunun kaynağına inerek o soruna göre ilaç vermekte ve bu ilaçların özellikleri iştah açıcı olmaktadır.
İlaçların yanında bol miktarda kalsiyum, demir, çinko içerikli besinlerin tüketilmesinin önerildiği iştahsızlık sorunun da çocuklara da hemen hemen aynı tedavi yöntemleri uygulanmakta aynı zamanda çocuklara yemek yedirme konusunda baskı yapılmaması önerilmektedir. Bu sorunla karşı karşıya kalan bireyler bir hekim kontrolünde tedavi görmelidir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.