İsrail'in Filistin'i işgali çocuklara nasıl anlatılmalı?
Haber: Melike Turanoğlu Acun
Şahit oldukları savaşların çocukların dünyayı anlamaları üzerinde hatırı sayılır etkisi olabilmektedir. Üstelik Savaşın bu olumsuz etkileri savaşın yıktığı bölgelerde büyüyen çocuklarla sınırlı değil. Çocuklar savaşlar yüzünden şiddete, yıkıma ve acılara ilk elden tanık olabilirler ve bu da onların dünyaya ve dünyadaki yerlerine ilişkin algılarını şekillendirebilir. Ayrıca yerinden edilme, aile üyelerinin ve arkadaşlarının kaybı, yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçlara erişim eksikliği ve fiziksel ve duygusal sağlıkları üzerinde uzun süreli etkileri olabilecek diğer travmalar da yaşanabilir.
Savaştan etkilenen bölgelerdeki çocuklar gibi buna dışardan şahitlik eden çocuklar da devam eden şiddet karşısında korku, çaresizlik ve umutsuzluk duygusu geliştirebilirler. Ayrıca şiddete ve onun etkilerine karşı duyarsızlaşabilirler; bu da empati eksikliğine veya şiddetin yaşamın normal bir parçası ya da sorunları çözmek için başvurulabilecek bir çukur yolu olduğu inancına yol açabilir. Bunun başkalarıyla ilişkileri, bağlantı kurma ve güven kurma yetenekleri ve toplumda işlev görme yetenekleri üzerinde geniş kapsamlı sonuçları olabilir.
Genel olarak, savaşın çocukların dünyayı algılaması üzerindeki etkisi karmaşık ve uzun süreli olmaktadır. Hatta etkileri topluluklara ve nesillere yayılır. Sadece çatışma anlamındaki çocuklar değil buna yakından şahitlik eden tüm çocukların korunmasına ve refahına öncelik vermek ve savaş sonrasında iyileşmelerini ve gelişimlerini desteklemek önemlidir. Bunun yanında savaşı dışardan izleyen çocukların olan biteni nasıl algıladıkları onların etkilenme düzeyi ile yönünü önemli ölçüde etkiler. Bundan dolayı savaş ya da benzeri yıkımları şahit olan çocuklarla konuşmak çok önemlidir.
Çocukların yaşlarına uygun açıklama yapılmalı
Çocuklarla devam eden bir savaş hakkında konuşmak zor olabilir, ancak bunu yaşlarına uygun ve onların ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yapmak önemlidir.
1. Yaşına uygun bir dil kullanın: Çocuklar savaşla ilgili karmaşık veya teknik terimleri anlayamayabilir, bu nedenle onların anlayabileceği bir dil kullanmak önemlidir. Durumu açıklarken basit ve anlaşılır bir dil kullanın.
2. Dürüst olun: Çocuğa bir çatışmanın yaşandığını açıklayın ancak savaşın en kötü ayrıntılarını ona göstermekten kaçının. Olan biteni gerçekçi ve yaşına uygun bir şekilde açıklayın.
3. Korkularını giderin: Çocuklar kendilerinin veya sevdiklerinin güvenliği konusunda endişe duyabilirler. Korkularını ve endişelerini şefkatli ve şefkatli bir şekilde ele aldığınızdan emin olun.
4. Soru sormayı teşvik edin: Çocukları soru sormaya ve duygularını ifade etmeye teşvik edin. Sorularını olabildiğince dürüst bir şekilde yanıtlayın, ancak çok fazla ayrıntıya girmekten kaçının.
5. Başa çıkmalarına yardımcı olun: Çocuklara güvende olduklarına ve sevildiklerine dair güvence vermek ve duygularıyla baş etmenin sağlıklı yollarını bulmalarına yardımcı olmak önemlidir. Destek sunun ve onları duyguları hakkında konuşmaya teşvik edin.
6. Uygun kaynakları kullanın: Çocukların savaşın etkilerini anlamalarına ve bunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilecek birçok çocuk kitabı, video veya çevrimiçi kaynak vardır. Yaşlarına uygun ve kendilerini daha bilgili hissetmelerine yardımcı olacak materyalleri arayın.
7. Savaş yaşantısı Çocuklarda ayrılık kaygısını tetikleyebilir. Bununla baş etmek için çocuklarınıza gelecekte de beraber olacağınız inancını pekiştiren gelecekteki planlarınızdan bahsedin.
Çocuklarla savaşlar veya Soykırım hakkında konuşurken konuya yaşlarına uygun yaklaşmak ve onları travmatize etmeden doğru bilgiler vermek önemlidir.
Gazze Soykırımı'nı çocuklarla tartışmak için bazı ipuçları:
1. Basit ve yaşa uygun tutun: Çocukların farklı kavrama düzeyleri vardır ve soykırım gibi karmaşık olayları anlamayabilirler. Anlayabilecekleri basit bir dil ve kavramlar kullanın.
2. Saygı ve empatinin önemini vurgulayın: Çocuklara ırkları, kültürleri veya inançları ne olursa olsun başkalarına saygı duymanın önemini öğretin. Onları acı çekenlere karşı empati göstermeye ve şiddet ve ayrımcılık eylemlerini kınamaya teşvik edin.
3. Tarihsel bağlam sağlayın: Çocukların soykırımın önemini anlamalarına yardımcı olacak tarihsel bağlam sağlayın. Bunun uzun ve karmaşık bir çatışmanın uzantısı olduğunu açıklayabilirsiniz.
4. Kurbanların acısını ve ıstırabını kabul edin: Soykırımı kurbanlarının yaşadığı acı ve ıstırabı kabul etmek önemlidir. Hayatını kaybedenleri anmanın önemini ve olayın Gazze halkı ve kültürü üzerindeki etkisini vurgulayabilirsiniz.
5. Gelecek için umut sağlayın: Ayrımcılığın üstesinden gelmek ve barışı, birliği ve anlayışı teşvik etmek için birlikte çalışan insanların olumlu örneklerini öne çıkararak çocukların daha iyi bir gelecek için umut olduğunu görmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Çocuklarla bu tür konuları tartışırken onların sorularına açık olmak, düşünce ve duygularını ifade edebilecekleri destekleyici bir ortam sağlamak da önemlidir. Kırık bir kalp veya dua gibi uygun şeylerin kullanılması da empatiyi iletebilir ve çocukları duygularını ifade etmeye teşvik edebilir.
Öğretmenler, öğrencilerle savaş hakkında konuşurken öğrencilerin yaşını ve olgunluk düzeyini dikkate almalıdır. Öğrencilerin sahip olabileceği potansiyel hassasiyetlere veya duygusal tepkilere dikkat ederken dürüst ve gerçeklere dayalı olmak önemlidir.
Öğretmenlerin bu konuya nasıl yaklaşabileceğine dair bazı ipuçları:
1. Güvenli ve saygılı bir ortam oluşturun: Öğretmenler, savaş gibi hassas bir konuyu tartışmadan önce, öğrencilerin düşünce ve görüşlerini rahatça ifade edebilecekleri, güvenli ve saygılı bir öğrenme ortamı oluşturmalıdır.
2. Uygun bir dil kullanın: Savaşı tartışırken yaşa uygun ve hassas bir dil kullanmak önemlidir. Öğretmenler, bazı öğrenciler için travma yaratabilecek sansürlenmemiş veya şiddet içeren açıklamalar kullanmaktan kaçınmalıdır.
3. Gerçeklere odaklanın: Öğretmenler savaşın nedenleri ve sonuçları hakkında gerçekçi bilgiler vermeli ve kendi kişisel görüş veya önyargılarını sunmaktan kaçınmalıdır.
4. Olumsuz yönlerini vurgulayın: Savaşın şiddet, can kaybı, yıkım gibi olumsuz yönlerini kabul etmek ve tartışmak önemlidir. Ancak öğretmenler aynı zamanda savaştan etkilenen insanların dayanıklılığı ve cesareti ya da barışı inşa etme ve uzlaşma çabaları gibi yönleri de vurgulamalıdır.
5. Tartışma ve soruları davet edin: Öğretmenler, öğrencilerini soru sormaya ve yapıcı bir şekilde görüşlerini paylaşmaya teşvik etmelidir. Ayrıca farklı bakış açılarını dinlemeye ve savaştan doğrudan etkilenmiş olabilecek öğrencilere destek olmaya da hazırlıklı olmalıdırlar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.