Türkiye İsrail'e nükleer soruşturma için harekete geçiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik, "Sende atom bombası, nükleer bomba var ve bununla tehdit ediyorsun" sözleri, uluslararası kamuoyunda İsrail’in nükleer silah iddialarına yönelik endişeleri artırdı.
Gazze'ye yönelik 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıların ardından, İsrail Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun Gazze'ye nükleer bomba atılabileceği yönündeki açıklamaları ve uluslararası toplumun bu konudaki sessizliği, nükleer silahlar konusundaki çifte standartları öne çıkardı. Rusya-Ukrayna savaşında Vladimir Putin’in nükleer silah tehdidi karşısında dünya genelinde yükselen tepkilere karşın, İsrail'e karşı benzer bir reaksiyon görülmemesi dikkat çekiyor.
Nükleer silah olduğunu saklıyor
Tel Aviv’in nükleer silah kapasitesine sahip olduğu ve bu silahları uçaklarla havadan veya "Jericho" adlı çok kademeli balistik füzelerle atabileceği belirtiliyor. İsrail’in denizaltılarda taşıdığı ve denizden fırlatan "cruise" (seyir) füzeleriyle de nükleer başlık taşıma yeteneği olduğu iddia ediliyor. Ancak, İsrail'in nükleer silahlarının varlığını gizlediği ve Orta Doğu'da bu konuda ilk ülke olmamak için bu bilgiyi sakladığı ifade ediliyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi'nin Eylül ayındaki çağrısına rağmen, ABD ve Avrupa'nın İsrail konusundaki sessizliği çifte standart olarak değerlendiriliyor. İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nı (NPT) imzalamayı reddetmesi, uluslararası denetimlerin yapılamamasına neden oluyor.
Milletlerarası hukuk uzmanı Doç. Dr. Hakkı Hakan Erkiner, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla İsrail'deki nükleer silah iddialarının araştırılması için tavsiyelerde bulunabileceğini belirtiyor. Erkiner, İsrail'in de UAEA tarafından denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, gerçeklerin ortaya çıkması için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini ifade ediyor.
Kaynak: Haber7
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.