İsrail'de eski üst düzey güvenlik yetkilileri, yargı düzenlemesinden vazgeçilmesini istedi
İsrail basınındaki haberlere göre, eski genelkurmay başkanları Ehud Barak, Moshe Yaalon, Dan Halutz, eski Şabak direktörleri Nadav Argaman, Yuval Diskin ve Carmi Gilon, eski Mossad direktörleri Tamir Pardo, Nahum Admoni, Efraim Halevy, Shabtai Shavit ve Dani Yatom'un aralarında yer aldığı onlarca üst düzey isim, Netanyahu'dan yargı düzenlemesinden vazgeçmesi istedi.
Eski üst düzey güvenlik yetkililerinin Netanyahu'ya gönderdiği mektupta, bu düzenlemenin, İsrail toplumunun temellerini sarstığı, insanları ikiye böldüğü, orduda çözülmeye yol açtığı ve ülkenin güvenliğine ölümcül zarar verdiği belirtildi.
Yargı düzenlemesinin İsrail'deki 75 yıllık toplumsal sözleşmeye aykırı olduğuna işaret edilen mektupta, hükümetin bu adımını protesto etmek için gönüllü yedek askerlik görevini bırakanların, milli sorumlulukla İsrail demokrasisini korumak için hareket ettiği vurgulandı.
Yedek askerlerin görevi bırakmasıyla ordunun ve ulusal güvenliğin gördüğü zarardan Netanyahu'nun sorumlu tutulduğu mektupta, Başbakan'dan bir an önce yasama süreçlerini durdurması ve İsrail toplumu ile Meclisi içinde geniş uzlaşı sağlaması talep edildi.
Tartışmalı yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.
Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.
Hükümet, muhalefetle müzakerelerinin tıkanmasının ardından yakın zamanda yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı.
Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesi kapsamında Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının 2. ve 3. oylama için 24 Temmuz'da Meclise getirileceğini açıklamıştı.
Hükümetin "yargı reformuna" karşı çıkan, aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer elit birliklerin yer aldığı binlerce İsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini bırakma kararı almıştı.
İsrail'de siyaset, ordu, güvenlik ekonomi ve yargıda üst düzey görev yapmış isimler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıklamıştı.
Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi karşıtı protesto hareketi yaklaşık 7 aydır gösterilerine devam ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.