Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
35.04
Gram Altın
2456.57
BIST 100
10537.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​İsrail ve ABD köşeye sıkıştı

İsrail ve Amerika'nın Lübnan'a saldırmasının intihar olacağını ifade eden Uzmanlar: "Hizbullah'ın kapasitesi var. Bölgesel savaş çok riskli olur, dünya büyük savaşa sürüklenebilir. ABD ve İsrail Hamas'ı bitiremedi, Netanyahuda içeride iyice sıkışmış durumda"
​İsrail ve ABD köşeye sıkıştı
01 Temmuz 2024 07:07:01
İsrail ve Amerika'nın Lübnan'a saldırmasının intihar olacağını ifade eden Uzmanlar: "Hizbullah'ın kapasitesi var. Bölgesel savaş çok riskli olur, dünya büyük savaşa sürüklenebilir. ABD ve İsrail Hamas'ı bitiremedi, Netanyahuda içeride iyice sıkışmış durumda"

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Terör örgütü İsrail’in Gazze’de 7 Ekim 2023’ten bu yana gerçekleştirdiği soykırım tüm vahşetiyle sürüyor. 57 İslam ülkesiyle 2 milyar Müslümanın ve tüm dünyanın sadece izlediği soykırımda bugüne kadar 37 binden fazla insan şehit oldu. Bununla birlikte Lübnan İsrail sınırında da tansiyon yükselmeye devam ediyor. Uzmanlar ve siyasetçiler tarafından sık sık dile getirilen üçüncü dünya savaşı ihtimali ışığında bölgede derinleşen krizi Akademisyen Prof. Dr. Vişne Korkmaz ve Siyasi Analist Ali Demirdas Milat’a değerlendirdi.

visne_53107d6938352c09e9ab5225dd618ced.jpg

BÖLGE İSTİKRARSIZLIĞA SÜRÜKLENİR

İşlerin İsrail’in istediği gibi gitmediğini ifade eden Prof. Dr. Vişne Korkmaz, “Gazze işgaline karşı direniş, İsrail’in korkunç baskısı olan Batı Şeria’da herhangi bir patlama ve Lübnan’daki Hizbullah’ın yapabileceği direniş şeklinde üç cepheli savaş ihtimaliyle İsrail başından beri karşı karşıya. Tek başına olmayanHizbullah’ın da kapasitesi var. Suriye, Irak ve Yemen’de direniş eksenine bağlı olduğunu söyleyen milis grupların Doğu Akdeniz’den Kızıldeniz’e kadar normal hayatı, bölgesel güvenliği istikrarsızlaştırılacak kabiliyetleri olduğunu gördük. Devlet dışı silahlı aktörler üzerinden birdenbire bölgenin istikrarsızlaştırılması çok tehlikeli olur. Bölgesel savaş çok riskli ve bu tür bir savaş büyük güçler arasında rekabet varken sürüklenmeyi getirebilir” dedi.

ABD VE İSRAİL’İN HAMAS YENİLGİSİ

Filistin meselesi çözülmeden bölgeye huzur ve barış gelmeyeceğini vurgulayan Korkmaz sözlerini şöyle noktaladı: “İsrail Gazze’deki direnişi bastırmayı başaramadı.Orada sadece insanların direnmesinden bahsetmiyoruz, Hamas da bitmedi. İsrail kapı arkasından rehineler içinHamas’la görüşüyor. Dolayısıyla muhatapolduğu taraf kabul etse de etmese de Hamas. ABD’nin önermişolduğu barış planında bile Hamas’ın bitmediği görülüyor. Bu İsrail’in zayıflığını da ortaya koyuyor ve savaşın ne yöne evrileceği konusunda belirsizlik var. Bu bitmeyen mücadele ABD’nin de zayıflığını ortaya koydu.”

ali_a3e444ce2091b876bf6880f32ea6adad.jpg

LÜBNAN’A SALDIRMAK İNTİHAR OLUR

Netanyahu’nun Irak ve Suriye’de yaptığı gibi Amerika’yı maşa olarak kullanıp Lübnan’a saldırtmak istediğini vurgulayan Ali Demirdas, “Biden yönetimi Kasım seçimi arefesinde böyle bir maceraya girişmek istemiyor.İsrail savunma bakanı Galant Washington’u ziyaret etti fakat Pentagon’dan olumlu bir cevap aldığını sanmıyorum.2003’ün aksine Amerika bu sefer Rusya, Çin ve İran’la baş etmek zorunda kalacak ki Ukrayna’da zar zor idare eden bir Biden yönetimi için Lübnan’a karşı bir savaş intihar olur” ifadelerini kullandı.

NETANYAHU İYİCE SIKIŞTI

Netanyahu’nun içeride iyice sıkışmış durumda olduğunu belirten Demirdas, “Bir şeyler yapması lazım. Ya tek başına savaşacak, ki bu İsrail için felaket olur, ya da Trump’ın gelmesini bekleyecek.Bana göre topyekün bir savaş zor görünüyor. Uzun soluklu yıpratma savaşı (war of attrition) daha mantıklı bir ön görü” diye konuştu.