Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2820.31
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail lobisi AIPAC, Netanyahu'yu alkışlayan senatörlere milyonlarca dolar bağışladı

Terör elebaşı Netanyahu'yu meclis konuşması esnasında defalarca ayağa kalkarak alkışlayan Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörler, AIPAC'dan ciddi miktarda maddi "yardım" aldı ve seçim süreci boyunca alınan bu miktarlar giderek artıyor.
İsrail lobisi AIPAC, Netanyahu'yu alkışlayan senatörlere milyonlarca dolar bağışladı
17 Eylül 2024 16:30:44
Terör elebaşı Netanyahu'yu meclis konuşması esnasında defalarca ayağa kalkarak alkışlayan Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörler, AIPAC'dan ciddi miktarda maddi "yardım" aldı ve seçim süreci boyunca alınan bu miktarlar giderek artıyor.

AIPAC'dan Georgia Senatörü Demokrat Raphael Gamaliel Warnock'in 929 bin 776 dolar, New Jersey Senatörü Demokrat Cory Booker'ın 913 bin 81 dolar, Temsilciler Meclisi üyesi Maryland Temsilcisi Glenn Ivey'in 807 bin 215 dolar, California Temsilcisi Ted Lieu'nun 315 bin 955 dolar, Pensilvanya Senatörü Demokrat John Karl Fetterman'ın 245 bin 550 dolar aldığı belirtiliyor.

'Bağış' adı altında rüşvet

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın 364 bin 363 dolar "bağış" aldığı ve Netanyahu'nun konuşması sırasında birçok kez alkışladığı görüldü. Mike Johnson, İsrail'in katliamlarına başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in ve Yahudi lobisinin yanında durmasıyla ön plana çıkıyor.

Mike Johnson, Netanyahu'nun konuşmasından sonra attığı tweette "Başbakan Netanyahu Kongre'ye hitap ettikten birkaç saat sonra, Hamas teröristlerinin yırttığı Amerikan bayrağını Union İstasyonu'na çektik. Hamas yanlısı isyancılar şiddet yanlısı ve yıkıcıdır ve suçlular olarak muamele edilmelidir." sözleriyle dikkat çekmişti.

'İsrail'in yanında durmaktan gurur duyuyorum'

Texas Senatörü Cumhuriyetçi Ted Cruz 1 milyon 509 bin 359 dolarlık "bağış" ile Yahudi lobisinin en çok fonladığı isimler arasında gösteriliyor. Ted Cruz, Netanyahu'nun Kongre'deki konuşması sonrasında yaptığı paylaşımda "Yahudilerden nefret eden aynı teröristler, Hıristiyanlardan da nefret ediyor. İsrail'in yanında açıkça durmaktan gurur duyuyorum

Pensilvanya Temsilcisi Mike Kelly 91 bin 250 dolar, Alabama Temsilcisi Jerry Carl 50 bin 892 dolar, Temsilciler Meclisi üyesi Texas Temsilcisi Chip Roy 37 bin 129 dolar, Arizona Temsilcisi Andy Biggs 46 bin 745 dolar, Florida Temsilcisi Anna Paulina Luna 3 bin dolar, Florida Temsilcisi Cory Mills 8 bin 500 dolar, Georgia Temsilcisi Marjorie Taylor Greene 2 bin 250 dolar AIPAC'dan "yardım" aldı.

AIPAC'dan yardım alan diğer isimler ve aldıkları miktarlar ise şöyle sıralanıyor:

Florida Temsilcisi Byron Donalds 90 bin 703 dolar, Wisconsin Senatörü Cumhuriyetçi Ron Johnson 347 bin 28 dolar, Missouri Senatörü Cumhuriyetçi Josh Hawley 231 bin 790 dolar, Colorado Temsilcisi Lauren Boebert 17 bin 690 dolar, Florida Temsilcisi Matt Gaetz 6 bin 535 dolar, Tennessee Temsilcisi Tim Burchett 18 bin 27 dolar ve Maryland Senatörü Demokrat Ben Cardin 913 bin 285 dolar.

Kongre salonunda Filistin yanlısı açılan bir pankart engellenmeye çalışıldı. Ardından ışıklar kapatılarak pankart dışarı çıkarıldı. Polisin güç kullanması ve bazı göstericileri gözaltına alması da dikkati çekti.

Kongre salonunun dışında ise İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden aktivistler, Netanyahu hakkında "Aranıyor, tüm dünya tarafından!" yazılı pankart açmışlardı.

Bütün bu gelişmeler Amerikan yönetiminin halen Gazze konusunda politikasını değiştirmeyeceğinin ve başkan adaylarının silah ambargosu çağırısı yapmayacağının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Senatörlerin ve Temsilciler Meclisi üyelerinin birçoğunun, Gazze nezdinde ateşkes çağrıları yaparken İsrail lobisinden "bağış" adı altında milyonlarca dolar rüşvet almaları, Gazze'de neden ateşkesin sağlanamadığı sorusu ile ilgili önemli fikirler veriyor.

ABD'de Gazze konusuna duyarlı ve İsrail'e silah sevkiyatına son verilmesini isteyen vatandaşlar ile Müslüman Amerikalıların, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde, sandıkta bu konuda seslerini duyurmayı planladığı da gözleniyor.