Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.52
BIST 100
9094.53
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail köşeye sıkıştı

Bölgede yalnızlaşacağının farkına varan terör devleti İsrail sonunda geri adım attı ve Mavi Marmara olayı için Türkiye'den özür diledi. Bundan sonraki sürecin önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, "İsrail bölgede köşeye sıkıştı. Türkiye o eski Türkiye değil. Bölgesinde söz sahibi olmak için yoluna devam ediyor" dedi.
İsrail köşeye sıkıştı
25 Mart 2013 01:00:00
Bölgede yalnızlaşacağının farkına varan terör devleti İsrail sonunda geri adım attı ve Mavi Marmara olayı için Türkiye'den özür diledi. Bundan sonraki sürecin önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, "İsrail bölgede köşeye sıkıştı. Türkiye o eski Türkiye değil. Bölgesinde söz sahibi olmak için yoluna devam ediyor" dedi.

KENAN ADEM KZIALĞIL/ ANKARA İSRAİL GERİ ADIM ATTI

SDE Uzmanı Alper Tan: "Arap baharı başladıktan sonra İsrail'in yanında olan yönetimler tek tek yıkıldı. Yeni kurulan yönetimler Türkiye'nin yanında. Esed rejimi gitmek üzere. Bunu anlayan İsrail, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için özür dilemeyi kabul etti."

ZAFER KUDÜS'TE

İHH Ankara Koordinatörü Hanefi Sinan: "Dünya mazlumlarının ve Müslümanların bu gelişmeyi zafer sayması için Kudüs'ün kurtuluşunun olması gerekiyor. Dünya tarihine baktığımız zaman ne zaman Kudüs baskı altına alınmışsa dünyada kan hiç akmaya devam etmiş."

YENİ DÖNEM ÖNEMLİ

Dış İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni: "Bundan sonraki süreç daha da önemli. İsrail'in özür dilemiş olması dik başlılığından vazgeçeceği anlamına gelmiyor. Kısa vadede olumlu bir gelişme oldu. Ama uzun vadede neler olacağını şimdiden kestirmek zor. Ayrıca Filistin üzerindeki ambargo henüz kalkmadı, sadece yumuşatıldı."

Suriyeli direnişçilerin Şam'a adım adım yaklaşması, Kürt sorununu çözmeye hazırlanan Türkiye'nin Ortadoğu'ya liderlik yapmaya yolunda ilerlenmesi ve Mısır'daki rejim değişikliği İsrail'i çark ettirdi. Bölgede yalnızlaşacağının farkına varan İsrail sonunda geri adım attı ve Mavi Marmara olayı için Türkiye'den özür diledi. İsrail özrünü Milat'a değerlendiren uzmanlar, "İsrail bölgede köşeye sıkıştı. Türkiye o eski Türkiye değil. Bölgesinde söz sahibi olmak için yoluna devam ediyor. Bundan sonraki süreç daha önemli" diye konuştu.

İsrail yalnızlaştı

İsrail'in özrünün gecikmiş bir gelişme olduğunu ifade eden Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Uzmanı Alper tan, şu şekilde konuştu: "İsrail özür dilemeye alışkın olan bir ülke değil. Mavi Marmara olayı olmadan önce Arap baharı henüz başlamamıştı. Arap baharı başladıktan sonra İsrail'in yanında olan yönetimler tek tek yıkıldı. Son kale olarak Suriye kaldı. Geldiğimiz noktada Esed rejiminin de bitmesi yakın. Hal böyle olunca İsrail bölgede yalnızlaştı. Yeni kurulan yönetimler Türkiye'nin yanında. Bunu anlayan İsrail, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için özür dilemeyi kabul etti."

Komşularla sıfır sorun

Türkiye'nin komşuları ile sıfır sorun politikası güttüğünün altını çizen Tan, "Suriye'de bulunan baskıcı Esed rejimi gittikten sonra Türkiye'nin desteklediği yeni bir yönetim kurulacak. Bu durumda İsrail ile Türkiye sınır komşusu gibi olacak. Türkiye'nin komşuları ile sıfır sorun politikasını da biliyoruz. Bundan sonraki süreçte İsrail yanlış bir uygulama içine girmez ise büyük bir sorun çıkmaz" şeklinde konuştu.

Zafer Kudüs'ün kurtuluşu

İsrail'in, Türkiye'den özür dilemesinin sürecin başlangıcı olduğunu belirten İHH Ankara Koordinatörü Hanefi Sinan, "Dünya mazlumlarının ve Müslümanların bu gelişmeyi zafer sayması için Kudüs'ün kurtuluşunun olması gerekiyor. Dünya tarihine baktığımız zaman; ne zaman Kudüs baskı altına alınmışsa dünyada kan hiç durmamış. Bir söz vardır, 'bütün kitaplar tek bir kitabı daha iyi anlamak için okunur.' Bizde bu sözden hareketle 'bizim için tek bir kurtuluş vardır, o da Kudüs'ün özgürlüğüdür' bunun için mücadele vermeye devam edeceğiz" dedi.

Sinan, Türkiye'nin Ortadoğu'da güç olması için önemli bir adım, bundan sonraki gelişmeleri daha da önemli olacak ifadelerini kullandı.

Abartmamak gerekiyor

İsrail'in Türkiye'den özür dilemiş olmasının uygulamaları bir daha yapmayacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Dış İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, "Türkiye'nin Arap dünyası üzerindeki imajına ABD'den de destek geldi. ABD'nin de girişimleri ve bölgede yalnızlaştığının far eden İsrail özür dilemenin zorunlu olduğunun kabul etti. Ancak bu özrü aşırı derecede abartmamak gerekiyor. Sonuçta söz konusu ülke İsrail'dir. Ortadoğu'yu baştan sona kan gölüne çevirmede rolü olan ülke. Şu an kısa vadede Türkiye önemli bir başarı elde etmiş gibi duruyor" dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan