İsrail ile askeri bir operasyonun parçası değiliz
15 Temmuz 2013 15:04:00
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail ile herhangi bir askeri operasyonun parçası olmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bazı yabancı basın yayın organlarında çıkan, "İsrail'in Suriye saldırısında Türkiye'den bir üssü kullandığına" ilişkin iddialar konusunda, "Bu hiçbir karşılığı olmayan, tamamıyla yalan, hiçbir gerçek payı olmayan bir haberdir" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV televizyonunda katıldığı programda, son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin İsrail ile herhangi bir askeri operasyonun parçası olmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Davutoğlu, bazı yabancı basın yayın organlarında çıkan ve "İsrail'in dün Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında Türkiye'den bir üssü kullandığına" ilişkin iddialar için, "Bu hiçbir karşılığı olmayan, tamamıyla yalan, hiçbir gerçek payı olmayan bir haberdir" değerlendirmesinde bulundu.
Davutoğlu, bu tür haberlerin temel amacının ise Türkiye'yi "itibarsızlaştırmak" olduğunu dile getirdi.
Mısır
Mısır'daki durumu da değerlendiren Davutoğlu, "Bizim için Mısır'ın cumhurbaşkanı Mursi'dir" dedi. Davutoğlu, Mısır'da onyıllar sonra ilk defa meşruiyetini doğrudan halktan alan, açık ve şeffaf seçimlerle işbaşına gelmiş bir yönetimin askeri darbeyle ortadan kalktığını belirtti.
Negatif domino etkisi
Davutoğlu, dün akşam Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil'in kendisini veda etmek için aradığını açıklayarak, "Çok sıcak bir ilişkimiz olmuştu ve bizim açımızdan önemliydi. Çünkü Mursi tarafından atandığı için, orada devamı, burada bile halk iradesini yansıtan bir ümit kaynağı olabilirdi" dedi. Mısır'da çok ciddi bir kriz yaşandığını söyleyen Davutoğlu, bunu kapatmak için dış meşruiyet arandığını ve bu nedenle bazı yabancı ülkelerin ve kurumların açıklamalarına bakılarak, bir tahammül gösterilmesinin beklendiğini belirtti.
Mısır'ın Ortadoğu'daki her gelişmenin omurgası olduğunu ve Nasır hareketi ile Arap ulusçuluğunun Mısır'da başladığını anımsatan Davutoğlu, "Şimdi Mısır'da eğer yanlış bir şeye hep beraber cevaz verirsek, bunun negatif domino etkisi olur" diye konuştu. Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Eski sistemden, eski statükodan kalan kurumlar ya da kişiler, 'Nasıl olsa Mısır'da böyle bir darbe oldu, dış meşruiyet bulabildi, en azından sessiz kalarak gayrimeşru olmadığı ifade edildi, o zaman bizde aynısını yapabiliriz' diyebilirler. Yani Yemen'de, Tunus'ta, Libya'da, eskiden beri orada olan unsurlar var. Bizim öncelikli görevimiz, dış meşruiyet üzerinden negatif domino etkisi yapma ihtimalini yok etmektir."
Davutoğlu, "Mısır'da diyelim, Müslüman Kardeşler ya da başka gruplar siyasi sistemden bir kere dışlanırlarsa, öylesine sonuçlar doğabilirki, bu sonuçlar bütün bölgede şiddet sarmalını artırır" değerlendirmesini yaptı.
Avrupa Birliği'nin (AB) kendi içinde mutabakat sağlamasının zaman aldığını belirten Davutoğlu, "Afrika Birliği, Avrupa Birliği'nden daha demokratik tepki verdi" görüşünü kendisinin de paylaştığını söyledi. Davutoğlu, AB'nin bu anlamda ciddi bir sınavdan geçtiğini ve hala geçmekte olduğunu belirterek, Birlik'ten son gelen açıklamaların, ilk tutumlarını telafi edici yönde olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin tutumu
Davutoğlu, Türkiye'nin Mısır'da askeri darbe karşısındaki tutumunun baştan beri çok ilkesel olduğunu vurgulayarak, bir ülkede iç meşruiyetin sağlanmasının yegane kaynağının, o ülkenin halkının siyasi iradesi olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, "Siyasi sistem farklı olur, ilişkileri yürütürsün. Demokratik yollarla iş başına gelmiş bir iktidarın, bu yöntemlerle değişmesine bir kere izin verirsek, yakın çevremizde, bunun doğurabileceği domino etkisini hepimiz görüyoruz" dedi.
Müslüman Kardeşler'in Türkiye'de toplantı yaptığı iddiası
Davutoğlu, bazı basın yayın organlarında yer alan, "Müslüman Kardeşlerin Türkiye'de toplandığına" yönelik haberler konusunda ise, şu aşamada böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ve gündemde de bulunmadığını belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.