İsrail, Gazze'nin güneyine sınırlı yakıt girişini ilk kez kabul etti
İsrail, “salgın hastalıkların kendi topraklarına ulaşmaması” için 7 Ekim'den bu yana ilk kez Gazze Şeridi’ne yakıt girişini kabul ettiğini duyurdu.
İsrail hükümet kaynaklarının basınla paylaştığı açıklamaya göre, İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin talebi kapsamında, Gazze Şeridi’nin güney bölgesine günlük iki yakıt tankeri girişine izin verilmesi yönündeki öneriyi oybirliğiyle onayladı.
Yakıtın, Birleşmiş Milletlerin (BM) bölgedeki su ve sanitasyon altyapısını desteklemedeki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacağı belirtildi.
Bu adımın İsrail'e, “Hamas'ı ortadan kaldırmak için gerekli uluslararası manevra alanını sağladığı” ifade edilen açıklamada, “Tankerler, Hamas'a ulaşmamak şartıyla, BM üzerinden Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze Şeridi'nin güneyindeki sivil halka ulaştırılacak." denildi.
- Amaç, salgının İsrail işgal güçlerine ve İsrail içine yayılmasını önlemek
Açıklamada ayrıca, bu adımla, Gazze Şeridi’ndeki yakıt kıtlığı kaynaklı su sorununun yol açması muhtemel salgın hastalıkların, bölgeyi işgal eden "İsrail askerlerine zarar vermesini ve İsrail içine yayılmasını önlemeyi amaçladığı" kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Bu adım, diğer şeylerin yanı sıra bölge geneline yayılabilecek, Gazze Şeridi sakinlerine ve (İsrail ordusu) güçlerimize zarar verebilecek ve hatta İsrail içinde bile yayılabilecek hastalık salgınlarını önlemek amacıyla, su ve sanitasyon sistemlerini asgari düzeyde desteklemeyi amaçlıyor."
İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırılara başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yakıt girişini engellemişti.
BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) dün, Gazze Şeridi’nin güneyinde yakıt bittiği için yaşanan su krizinin ölümcül ishal vakalarına neden olduğunu bildirmişti.
UNRWA’dan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nin güneyindeki 3 şehirde, 76 su kuyusu, 2 ana içme suyu tesisi ve 15 kanalizasyon pompa istasyonunun faaliyetinin durduğu, yakıt bittiği için yaşanan bu durumun yüz binlerce kişiyi etkilediğine dikkat çekilmişti.
Açıklamada, tüm kanalizasyon pompalarının yakıtı bittiği için Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin sokaklarına kanalizasyon sularının aktığı bildirilmişti.
Uluslararası insani yardım kuruluşları, yerlerinden edilmiş milyonlarca insanın temiz suya erişimi, sağlık hizmeti, hastalıklara yol açacak çöplerin toplanabilmesi ve atık suların giderilmesi için yakıtın hayati önemde olduğunu belirtiyor.
İsrail'in ablukayı sıkılaştırdığı ve yoğun bombardıman altında tuttuğu 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde BM'nin verilerine göre yaklaşık 1,7 milyon kişi göçe zorlandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.