Dolar (USD)
34.13
Euro (EUR)
38.23
Gram Altın
2924.12
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail, Filistin medyasını susturuyor

İsrail makamları Kudüs''te aralarında yetimhane ve sağlık kuruluşu ve TV kanalı da olmak üzere birçok Filistin menşeili kurumu kapatma kararı aldı.
İsrail, Filistin medyasını susturuyor
22 Kasım 2019 00:01:00
İsrail makamları Kudüs''te aralarında yetimhane ve sağlık kuruluşu ve TV kanalı da olmak üzere birçok Filistin menşeili kurumu kapatma kararı aldı.

Süleyman BAŞ

Filistinlilerin hayatına her alanda müdahale etmeye devam eden İsrail şimdi de Filistin’e ait medya kanallarını bir bir kapatmaya başladı. İsrail güçleri Eski Şehir'de bir yetimhane okulunu ve bir camiyi, Doğu Kudüs’te bir sağlık merkezini ve Filistin yetkilileri tarafından finanse edilen Batı Şeria merkezli Filistin TV adlı kanalı kapatma kararı aldı. Yerel basında çıkan haberlere göre, işgalci İsrail askerleri sağlık merkezinin kayıtlarına da el koydu.

Fotoaltı: Filistin TV sunucuları İsrail tarafından gözünden vurulan muhabirle dayanışma adı altında programı tek gözleri bantlı biçimde yaptılar.

“Sert politikaya devam edeceğiz”

Filistinli kaynaklar, Filistin TV’yi işleten El Araz prodüksiyon şirketinin yöneticisini tutuklarken, muhabirlerden Christine Rinawi de sorgulanmak üzere alıkonuldu. Filistin TV’nin iki sunucusu Pazar gün Hebron yakınındaki protestolar sırasında İsrail askerleri tarafından gözünden vurulan muhabir Muath Amarneh’i anmak için yayını tek gözleri bantlı biçimde yapmışlardı. Kapatmanın, Filistinli gazeteciler sendikasının 2019’da Filistinli medya çalışanlarına yönelik rekor sayıda İsrail ihlali olduğunu raporladıktan birkaç hafta sonra gerçekleşmesi manidar bulundu.

İsrail Halk Güvenliği bakanı Gilad Erdan, Filistin TV ve eğitim bakanlığı tarafından kullanılan ofislerinin kapatıldığını doğruladı. Erdan "Filistinlilerin egemenliğimizi ihlal anlamına gelen herhangi bir girişimini sert politika izlemeye devam ederek yok edeceğiz” açıklamasında bulundu. Erdan Filistin TV’yi İsrail karşıtı içerik üretmekle suçladı. Filistinliler ise İsrailli yetkilileri Filistinli medyayı susturmakla suçluyor.

Bir yılda 600’den fazla ihlal

İfade özgürlüğünü savunan Filistin örgütü MADA, kapanışları "İsrail'in Filistin medyasını gazetecileri baskı yoluyla susturma çabalarının bir parçası" olarak gördüğünü söyledi. Filistinli Gazeteciler Sendikası, bu ayın başlarında yayınlanan raporda, İsrail kuvvetlerinin bu yıl Filistinli gazetecilere yönelik vurma, dayak ve tutuklama dahil olmak üzere 600'den fazla ihlal gerçekleştirdiğini belirtti.