İsrail Cumhurbaşkanı'ndan, hükümet ve muhalefete yargı düzenlemesinde "diyaloğu sürdürün" çağrısı
Herzog, Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin yargının yetkilerini sınırlamayı amaçlayan ve bu nedenle ülkede aylardır kitlesel protesto ilei grevlere neden olan yargı düzenlemesi hakkında açıklamada bulundu.
Açıklama, hükümet ve muhalefet temsilcilerinin yargı düzenlemesi konusunda Cumhurbaşkanı Herzog’un arabulucuğunda aylardır yürüttüğü diyalog görüşmelerinin uzlaşıya varılmadan sonlanmasının ardından geldi.
Herzog, açıklamasında, “Diyaloğun İsrail devleti için en iyi çözüm olduğuna her zaman inandım ve bugün buna her zamankinden daha fazla inanıyorum" ifadelerini kullandı.
İsrail Cumhurbaşkanı, yeniden diyalog masasına dönülmesi için yaptığı çağrıda, şunları kaydetti:
“Ulusal sorumluluğu göstermek ve son aylarda Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen verimli ve anlamlı diyaloğu sürdürmek için tekrar çağrıda bulunuyorum. Bunlar gerçek bir bakış açısı kazandıran pratik, derin ve ciddi müzakerelerdi. Ülkedeki sürtüşmeyi ve bölünmeyi durdurmanın en iyi yolu budur.”
Müzakerelerde iç tartışmalar ve kamuoyunda gündemdeki konularla ilgili fikirler ortaya atıldığına işaret eden Herzog, ancak bunların henüz herhangi bir fikir birliğine dönüşmediği anımsattı.
“Anlaşmaya varılabileceğine ve temel sorunların bile diyalog ve barışçıl yollarla çözülebileceğine inandığını” yineleyen Herzog, “Ortak geleceğimiz için böyle davranmalıyız. Halkın büyük bir çoğunluğunun bunu istediğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
İsrail hükümetinin 5 Ocak'ta duyurduğu “yargı reformu”, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.
Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke çapındaki kitlesel protesto ve grevlerin giderek artması üzerine yargı düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediğini açıklamıştı.
Ancak Netanyahu, 2023-2024 bütçesinin geçen ay Meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar getireceklerini duyurmuştu.
Netanyahu, pazar günü haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, siyasi ve toplumsal muhalefetin itirazlarına rağmen tartışmalı "yargı reformuna" ilişkin bu hafta "pratik adımlar" atacaklarını belirtmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.