İsrail boykotuna en çok Z kuşağı sahip çıktı
Haber: Marina Mussa
İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Türkiye dâhil olmak üzere tüm dünyayı İsrail’e karşı birleştirdi. Türkiye’de Tüketici Birliği Federasyonu birçok STK İsrail'in ürünleri ile İsrail’e destek verdiği belirtilen markaların boykot edilmesi çağrısında bulundu. Bu bağlamda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır ve Araştırma Görevlisi Merve Kır İsrail’e yönelik boykot çağrılarının Türkiye’de ne kadar etkili olduğunu, tüketicilerin farkındalığını ortaya koyan kapsamlı bir araştırma yaptı.
En çok Z kuşağı boykotu sahiplendi
Yapılan araştırmaya katılanlar arasında en çok ilgi gösterenlerin gençler olduğu tespit edildi. Hem Z kuşağı hem Y kuşağının boykota katılım oranının yüksek olduğu görüldü. Üstelik Z kuşağını temsil edenler, boykot kampanyalarını en çok ciddiye alan grup oldu.
Z kuşağı, 1995 - 2012 yılları arasında doğanları kapsıyor. Y kuşağı terimi ise 1983 - 1995 yılları arasında doğanları ifade etmek için kullanılıyor.
'Z kuşağı İsrail'e destek veren markaları unutmaz'
Araştırmacılar Nasır ve Kır’ın ortaya çıkarttığı sonuçlara göre, Z kuşağının satın alım gücü diğer kuşaklar kadar güçlü olmamasına rağmen; geleceğin satın alımlarında Z kuşağının baskın rol oynayacak. Araştırmacılar, Z kuşağının aktivist ruha sahip olduğunu ve boykot kapsamındaki markaları unutmayacağını ve bu markalara yönelik algı ve tutumlarının ileriki dönemler içinde olumsuz yönde etkileneceğini düşünüyor.
İnsanlar neden boykot ediyor?
Çalışmanın sonucunda boykota katılım gösterenlerin yüzde 29'u, katılım amacını İsrail'e tepki göstermek olarak açıkladı. Yüzde 25 ise İsrail'e destek veren markaları finansal açıdan zora sokmak istediklerini belirtti. Yüzde 25'lik kesim için İsrail’i destekleyen markalara kızgınlığını dile getirmek için boykota katılım gösterdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.