İsrail BM raporuna tepki gösterdi
Tel Aviv yönetimi, "İsrail'in Filistin'i işgalinin ve Filistin halkına karşı ayrımcılığı devam ettirmesinin, bölgede depreşen gerilimlerin temel nedeni olduğu" yönündeki Birleşmiş Milletler (BM) raporuna sert tepki gösterdi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyine bağlı bağımsız uluslararası soruşturma komisyonunun bugün yayınladığı ve Kudüs dahil işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerini ortaya koyduğu rapora ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, söz konusu raporun, "İnsan Hakları Konseyinin İsrail'e karşı yürüttüğü cadı avının bir parçası olduğu ve BM organları için para ve emek israfından başka bir şey olmadığı" ileri sürüldü.
BM raporunun "taraflı" olduğu ve "Filistinlilerin uzun süredir devam eden inatçılığını ve Filistin yönetimi ile ağları tarafından yürütülen kısır ve Yahudi karşıtı kışkırtmayı da göz ardı ettiği" savunuldu.
İsrail Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, söz konusu raporda "Gazze Şeridi'ndeki sivil bölgelerden İsrailli sivillere ateş açılmasının da göz ardı edildiği" iddia edilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Soruşturma komisyonu ve yayınladığı taraflı rapor, İnsan Hakları Konseyinin aşırı İsrail karşıtı önyargısının sonucudur. Objektif olduklarını iddia eden komisyon üyeleri, bu pozisyonlara yalnızca, BM'nin koyduğu kurallara doğrudan aykırı olarak, kamuoyuna açık şekilde İsrail karşıtı tutumlarıyla bilindikleri için atandılar."
Açıklamada ayrıca, İsrail'in, vatandaşlarını "en yüksek uluslararası değerler ve standartlara uygun olarak” korumaya devam edeceği ifade edildi.
BM raporu: İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali bölgedeki gerilimlerin temel nedeni
Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, 27 Mayıs 2021'de aldığı kararla Kudüs dahil işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı kabul etmişti.
Komisyon, bugün, Cenevre ve Ürdün'deki temaslarının yanı sıra İsrail ve Filistin sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere çeşitli paydaşlarla istişarelerde bulunarak 14 sayfadan oluşan ilk raporunu açıklamıştı.
Soruşturma komisyonu, "İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin ve Filistin halkına karşı ayrımcılığı devam ettirmesinin" bölgede depreşen gerilimlerin, istikrasızlığın ve çatışmanın" temel nedeni olduğunu bildirmişti.
Komisyon, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalini sonlandırmasının bölgede devam eden şiddet sarmalını sona erdirmek için "hayati önemde" olduğunu vurgulamıştı.
"İsrail, işgali sona erdirme niyetinde değil"
Raporda, İsrailli faillerin işlediği suçların cezasız kalmasının Filistin halkının öfkesini artırdığı belirtilerek, Filistin halkının zorla yerinden edilmesine, Filistinlilerin evlerinin yıkımları, yeni yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin inşası ve genişletilmesine, Yahudi yerleşimcilerin şiddetine, Gazze ablukası ve Filistin halkına karşı şiddete devam edildiği tespitlerinde bulunulmuştu.
İsrail'in, "Filistin topraklarındaki işgali sona erdirme niyetinde olmadığı" vurgulanan raporda, "İşgalin tek başına sona erdirilmesinin dahi yeterli olmayacağı" uyarısı yapılmıştı.
Raporda, "İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin ve Filistin halkına karşı ayrımcılığı devam ettirmesinin" bölgede depreşen gerilimlerin, istikrasızlığın ve çatışmanın temel nedeni olduğuna işaret edilmişti.
"İsrail'in ihlalleri sistematik şekilde devam ediyor"
Öte yandan, Komisyon Başkanı Navanethem Pillay, İsrail'in uygulamalarının ve suçluların cezasız kalmasının "İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalini sona erdirmek gibi bir niyetinin olmadığının" açık kanıtı olduğunu bildirmişti.
Pillay, Doğu Kudüs ve işgal altındaki topraklarda İsrail ihlallerinin sistematik olarak devam ettiğini vurgulamıştı.
Komisyon Üyesi Miloon Kothari de rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünyanın (bölgede) tarihsel adaletsizlikleri tersine çevirmeye ve Filistin halklarının kendi kaderini tayin hakkına doğru ilerlemeye başlaması ancak işgalin sona ermesiyle mümkün olabilir." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Rapor, 13 Haziran'da başlayacak BM İnsan Hakları Konseyinin 50'nci oturumunda sunulacak ve üye ülkeler rapora ilişkin görüşlerini açıklayacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.